înapoi

Cu mocănița în Comandău

Calea ferată forestieră de la Comandău, deși nu mai este utilizată, a rămas și va rămâne în amintirea localnicilor și nu numai. Nostalgia căii ferate înguste, la care s-au pus bazele spre finalul secolului al XIX-lea, dăinuie până în prezent. Scopul pentru care a fost realizată a fost cel de a transporta lemnul, care era exploatat din munții din împrejurimi. Locomotivele cu aburi care făceau furori celor care le zăreau erau încărcate zilnic cu lemne. Acesta avea de obicei două trasee: fie era preluat de o altă locomotivă la capătul superior al Planului Înclinat și dus la Covasna la fabrica de prelucrare a lemnului, fie era transportat la gara mare unde lemnul era dus în vagoanele mari de pe calea ferată normală și trimis la cei care l-au comandat. În zonă se mai află o pârtie de schi și snowboard (la 1.123 metri altitudine), Planul Înclinat (unic în Europa, realizat de inginerul Emil Lux) și mocănița. 

 

 

 

Planifică-ți și tu să vizitezi această cale ferată și să mergi cu mocănița!

Adaugi "Cu mocănița în Comandău" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 15 atracții turistice din Covasna?
Reviews
  • INCHIS. in 2020 nu a circulat DELOC (conform localnicilor) nici un tren, ma-ai sunt 2 vagoane la hotel Bradu.
  • Intr-o zona minunata, o plimbare scurta, de 2 km, cu Mocanita, trenul local pe linie ferata ingusta, intre hotelul Bradul si statia de transfer plan inclinat din Valea Zanelor, este o placere. Aceasta calatorie, Imi aminteste, ca in urma cu mai mult de 60 de ani, am putut continua aventura, folosind si trenul cu cremaliera existent la acea vreme (asemanator celui de la Schafberg din Austria), ajungand pana la satul Comandau, care este asezat sus pe deal. Copil fiind, mi-a fost putin frica sa ma agat si sa stau pe bustenii transportati, si de aceea, momentul este foarte clar in mintea mea, chiar si astazi. Refacerea acestei linii de cale ferata cu cremaliera, ar fi castig important pentru turismul din Romania si o frumoasa colaborare intre 3 tari (Austria, Ungaria si Romania) care au participat initial la contruirea ei.
  • O vechitura neingrijita care scoate bani dati cu bucurie de catre cei pacaliti.
  • Clipe plăcute pentru copii.
  • TRASEUL ESTE PREA SCURT, POATE PESTE 30 DE ANI DUPĂ CE VOR PLECA H ĂȘTIA,

Intrare cu plată

10 lei/persoană
3h

Timp mediu petrecut

Program:

  • Duminică 09:00 - 18:00
  • Luni Închis
  • Marți Închis
  • Miercuri Închis
  • Joi Închis
  • Vineri 09:00 - 18:00
  • Sâmbătă 09:00 - 18:00
*

Programul Locomotivei cu aburi este doar în zile de sărbătoare și la Zilele Comandăului (3-4 august), Zilele Covasnei (7-8 septembrie). Mocanița urmează un program bine stabilit, iar traseul începe de la hitelul Clermont și ajunge până la Planul Înclinat (Șiclău). Locomotiva diesel funcționează între 20 aprilie- 20 septembrie în fiecare sâmbătă și duminică.

Adresă și contact:

Plecarea se face din fața hotelului Clermont Covasna între orele 10-18 și numai pe 3-4 august se face din Gara Comandău.

Contactează:

Vezi telefon
    Arată-mi sugestii din Transilvania:

Iți recomandăm în Bistrița-Năsăud următoarele locații :

Sângeorz-Băi

Sângeorz-Băi

Sângeorz-Băi este una dintre cele mai cunoscute stațiuni de pe meleagul bistrițean.

Castelul  Bethlen de la Arcalia

Castelul Bethlen de la Arcalia

Castelul contelui Bethlen de la Arcalia este unul dintre cele mai cunoscute de pe teritoriul bistrițean.

Locul preferat de vânătoare al lui Ceauşescu

Locul preferat de vânătoare al lui Ceauşescu

Locul preferat de vânătoare al lui Ceauşescu din județul Bistrița-Năsăud se află în Munții Călimani, într-o pădure unde este cabana de la Dealul Negru.

Valea Vinului

Valea Vinului

Valea Vinului este singura localitate din Parcul Național Munții Rodnei .

Iți recomandăm în Alba următoarele locații :

Golf la Pianu de Jos

Golf la Pianu de Jos

Pianu de Jos nu are cel mai mare pian din țară, dar are cel mai mare teren natural de golf din România.

Cu cei mici la Teatrul de Păpuşi Prichindel

Cu cei mici la Teatrul de Păpuşi Prichindel

Teatrul de Păpuşi „Prichindel”.  8 actori, 6 oameni care lucrează pentru scenă, 3 persoanepentru marketing, 4 responsabili de bani, de acte și de echipă și 5 inși care se ocupă de aprovizionare, producție și administrație.

Parcul Dendrologic Dr. Ioan Vlad

Parcul Dendrologic Dr. Ioan Vlad

Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” are o suprafață de 21 de hectare și cu peste 12.000 de specii de arbori, fiind înființat în 2001.

Mănăstirea Oașa

Mănăstirea Oașa

Mănăstirea Oașa, aflată la peste 1200 metri altitudine, în Munții Șureanu, între păduri de conifere și la destui kilometri depărtare de prima așezare omenească.

Izbucul Tăuzului

Izbucul Tăuzului

Izbucul Tăuzului are o suprafață de circa un hectar, aflându-se pe aria teritoarială a comunei Arieșeni, satul Hodobana din Munții Bihorului

Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni

Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni

Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni este un alt loc mirific al județului Alba.

Iți recomandăm în Argeș următoarele locații :

Transfăgărășan

Transfăgărășan

Transfăgărășanul este cunoscut ca cea mai spectaculoasă rută care străbate Carpații Meridionali (DN7C), fiind botezat „drumul din nori”.