Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia” (1848-1929) se numără printre clădirile-simbol ale orașului Focșani. Este una dintre instituțiile de bază ale acestuia, unde-și dau întâlnire arta și istoria.
După cum reiese și din denumirea lui, Gheorghe Pastia a fost cel care a dorit construirea unui teatru, susținând financiar acest proiect, din economiile adunate în timp de maior. Prin acest lucru el a vrut să lase ceva palpabil în urma sa pentru orașul natal, fapt consemnat în testamentul său.
Grandioasa și impozanta clădire a fost realizată după planurile iscusite ale arhitecților Constantin Ciogolea și Simion Vasilescu, între anii 1908-1913.
Apoi, după ani buni de activitate intensă, clădirea începe să se degradeze. De aceea, în anul 2000 se hotărăște reabilitarea ei, care durează până în 2004.
Așa că, e timpul să-ți rezervi și tu un loc la o piesă de teatru și să adaugi acest obiectiv pe listă!
Timp mediu petrecut
*120
Program:
Verifică programul spectacolelor sunând la unul din numerele de telefon de mai jos.
Adresă și contact:
str. Republicii nr. 71, mun. Focșani, jud. Vrancea
Email:
teatrulpastia@yahoo.roContactează:
Vezi telefonBiserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.
Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.
Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).
Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.
Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.