Castelul Bethlen-Haller de la Cetatea de Baltă. Ridicat în secolul al XVII-lea (prin anul 1624 se finalizau lucrările, castelul era proprietatea lui István (Ștefan) Bethlen (fratele principelui de atunci, Gabriel Bethlen).
Forma renascentistă franzeză păstrată până acum a fost ideea acestuia. Apoi, prin anii 1770-1773, castelul mai trece printr-o schimbare, fiind restaurat în stilul baroc, a fost amenajat un parc în jurul acestuia și, în cele din urmă, înconjurat cu un zid care avea o poartă foarte mare pentru acces.
Aflat pe malul Târnavei mici, castelul a devenit de-a lungul vremii locul unor mai multe destinații, precum: închisoare, cantină, carmangerie, grădiniță sau secție de șampanizare.
Istoria castelului se schimbă la 180 de grade când, după 1989 a fost retrocedat familiei Haller, iar aceștia l-au vândut familiei Necșulescu, deținătorii cunoscutei firme de vinuri Jidvei. Aceștia au investit în restaurare, păstrând în continuare caracteristicile celor două stiluri (renascentist și baroc) și a fost transformat în hotel de lux.
Aici ai și pobilitate de cazare, unele camere fiind amenajate în stil tradițional. De asemenea este și imaginea vinurilor de Jidvei, dar aerul medieval nu l-a pierdut nicicând.
E bine de știut că se poate vizita numai la cerere și degustările se fac pentru grupuri organizate.
Așadar, hai la castel!
Schimbări pandemie:
Castelul este momentan închis pentru vizite.
Vizitele la Castel se fac pe baza unei programări iar în acest moment se organizează vizite pentru grupuri de minimum 10 persoane.
Se trimite un email la adresa dan.focseneanu@jidvei.ro în care se specifică numărul de persoane participante, data pe care v-ați propus-o pentru vizită și activitățile pe care doriți să le desfășurați: vizită la cramă, tur în vie, vizită la castel, degustare.
Ulterior, veți fi contactat de către departamentul avizat pentru o programare atunci când se va putea.
Timp mediu de vizitare
*60
Program:
Adresă și contact:
DJ nr. 107, sat Cetatea de Baltă, com. Cetatea de Baltă, jud. Alba
Contactează:
Vezi telefonSângeorz-Băi este una dintre cele mai cunoscute stațiuni de pe meleagul bistrițean.
Castelul contelui Bethlen de la Arcalia este unul dintre cele mai cunoscute de pe teritoriul bistrițean.
Locul preferat de vânătoare al lui Ceauşescu din județul Bistrița-Năsăud se află în Munții Călimani, într-o pădure unde este cabana de la Dealul Negru.
Valea Vinului este singura localitate din Parcul Național Munții Rodnei .
Parcul Național Munții Rodnei se află pe teritoriul județelor Maramureș și Bistrița-Năsăud.
Pianu de Jos nu are cel mai mare pian din țară, dar are cel mai mare teren natural de golf din România.
Teatrul de Păpuşi „Prichindel”. 8 actori, 6 oameni care lucrează pentru scenă, 3 persoanepentru marketing, 4 responsabili de bani, de acte și de echipă și 5 inși care se ocupă de aprovizionare, producție și administrație.
Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” are o suprafață de 21 de hectare și cu peste 12.000 de specii de arbori, fiind înființat în 2001.
Mănăstirea Oașa, aflată la peste 1200 metri altitudine, în Munții Șureanu, între păduri de conifere și la destui kilometri depărtare de prima așezare omenească.
Izbucul Tăuzului are o suprafață de circa un hectar, aflându-se pe aria teritoarială a comunei Arieșeni, satul Hodobana din Munții Bihorului
Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni este un alt loc mirific al județului Alba.
Transfăgărășanul este cunoscut ca cea mai spectaculoasă rută care străbate Carpații Meridionali (DN7C), fiind botezat „drumul din nori”.