Cetatea Alba Carolina este principalul obiectiv turistic din „cealaltă capitală” (Alba Iulia). După ce a fost restaurată cu o investiție de câteva milioane bune de euro, cetatea a devenit mai populară și mai vizitată ca oricând. Ca mărime, ocupă locul întâi pe țară și anual atrage mii și mii de turiști care vin aici pentru această destinație, cât și pentru evenimentele organizate. Cetatea Alba Carolina este o fortificație de tip Vauban, are 7 bastioane și a fost construită în formă de stea pe la începuturile secolului al XVIII-lea (1715-1738). Pentru realizarea acesteia au fost aduși meşteri italieni şi peste 20.000 de iobagi români. Istoria ne arată că cetatea a fost martoră la multe evenimente importante, cum ar fi cruzimea morții (prin frângerea cu roata) lui Horea (cunoscut pentru Răscoala din 1785, împreună cu Cloșca și Crișan), Marea Unire din 1 decembrie 1918 sau încoronarea regelui Ferdinand și a reginei Maria din 15 octombrie 1922. Dacă ajungi mai devreme, ai ocazia ca la ora 12.00 să prinzi schimbul de gardă, cu soldați îmbrăcați ca pe vremea Imperiului Habsburgic.
Vino și tu la Alba Carolina și te asigur că nu-ți va părea rău!
Timp mediu de vizitare
Program:
Adresă și contact:
Calea Moților nr. 5A, mun. Alba Iulia, jud. Alba
Contactează:
Vezi telefonSângeorz-Băi este una dintre cele mai cunoscute stațiuni de pe meleagul bistrițean.
Castelul contelui Bethlen de la Arcalia este unul dintre cele mai cunoscute de pe teritoriul bistrițean.
Locul preferat de vânătoare al lui Ceauşescu din județul Bistrița-Năsăud se află în Munții Călimani, într-o pădure unde este cabana de la Dealul Negru.
Valea Vinului este singura localitate din Parcul Național Munții Rodnei .
Parcul Național Munții Rodnei se află pe teritoriul județelor Maramureș și Bistrița-Năsăud.
Pianu de Jos nu are cel mai mare pian din țară, dar are cel mai mare teren natural de golf din România.
Teatrul de Păpuşi „Prichindel”. 8 actori, 6 oameni care lucrează pentru scenă, 3 persoanepentru marketing, 4 responsabili de bani, de acte și de echipă și 5 inși care se ocupă de aprovizionare, producție și administrație.
Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” are o suprafață de 21 de hectare și cu peste 12.000 de specii de arbori, fiind înființat în 2001.
Mănăstirea Oașa, aflată la peste 1200 metri altitudine, în Munții Șureanu, între păduri de conifere și la destui kilometri depărtare de prima așezare omenească.
Izbucul Tăuzului are o suprafață de circa un hectar, aflându-se pe aria teritoarială a comunei Arieșeni, satul Hodobana din Munții Bihorului
Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni este un alt loc mirific al județului Alba.
Transfăgărășanul este cunoscut ca cea mai spectaculoasă rută care străbate Carpații Meridionali (DN7C), fiind botezat „drumul din nori”.