Satul Rimetea. Care e primul lucru pe care-l vei observa când vei ajunge aici? Foarte simplu. Casele albe cu ferestre verzi.
Acesta este „brand-ul” satului de la care i s-a tras și renumele până peste hotare. Casele albe ungurești specifice secolului al XIX-lea și peisajul montan al zonei constituie un motiv suficient pentru turiștii care vin să mai revină.
Chiar dacă la un moment dat (prin 1870) era să dispară satul cu aceste case autentice din cauza unui puternic incendiu, soarta le-a surâs.
Datorită unor mineri de aici care au reușit cu succes să le reconstruiască, arhitectura unică a caselor, care e unică în lume, a rămas vie până azi. De aceea, în '99 a primit de la Comisia Europeană premiul „Europa Nostra” pentru conservarea patrimoniului cultural şi arhitectonic, fiind primul sat din țară cu o astfel de distincție. Iar anul următor este desemnat de către Oficiului National al Monumentelor Istorice ca zonă arhitecturală şi urbană protejată.
Din 2012 Rimetea este inclus pe lista celor mai frumoase sate din România, așa că, se cuvine să-l incluzi în planul tău cu încredere!
Timp mediu de vizitare
Program:
Adresă și contact:
sat Rimetea, com. Rimetea, jud. Alba
Sângeorz-Băi este una dintre cele mai cunoscute stațiuni de pe meleagul bistrițean.
Castelul contelui Bethlen de la Arcalia este unul dintre cele mai cunoscute de pe teritoriul bistrițean.
Locul preferat de vânătoare al lui Ceauşescu din județul Bistrița-Năsăud se află în Munții Călimani, într-o pădure unde este cabana de la Dealul Negru.
Valea Vinului este singura localitate din Parcul Național Munții Rodnei .
Parcul Național Munții Rodnei se află pe teritoriul județelor Maramureș și Bistrița-Năsăud.
Pianu de Jos nu are cel mai mare pian din țară, dar are cel mai mare teren natural de golf din România.
Teatrul de Păpuşi „Prichindel”. 8 actori, 6 oameni care lucrează pentru scenă, 3 persoanepentru marketing, 4 responsabili de bani, de acte și de echipă și 5 inși care se ocupă de aprovizionare, producție și administrație.
Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” are o suprafață de 21 de hectare și cu peste 12.000 de specii de arbori, fiind înființat în 2001.
Mănăstirea Oașa, aflată la peste 1200 metri altitudine, în Munții Șureanu, între păduri de conifere și la destui kilometri depărtare de prima așezare omenească.
Izbucul Tăuzului are o suprafață de circa un hectar, aflându-se pe aria teritoarială a comunei Arieșeni, satul Hodobana din Munții Bihorului
Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni este un alt loc mirific al județului Alba.
Transfăgărășanul este cunoscut ca cea mai spectaculoasă rută care străbate Carpații Meridionali (DN7C), fiind botezat „drumul din nori”.