Catedrala Ortodoxă Veche din Arad este un edificiu religios reprezentativ pentru stilul arhitectural neo-baroc. Acest stil e mai puțin întâlnit în râdul locașurilor ortodoxe, însă e un element care face o diferență într-un mod elegant. Poartă hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” (24 iunie) și a fost ridicată în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, între 1862-1865. Planurile acesteia au fost proiectate de arhiectul local, Anton Czigler. Până să se construiască noua catedrală, aceasta era cea mai mare biserică ortodoxă din oraș. După ce se petrec modificări în structura orașului, așezământul nu se mai încadrează în zona centrală, astfel fiind necesară înălțarea noii catedrale. În perioada 1962-1973 a fost episcop cel care avea să devină mai târziu Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, și anume, Episcopul Teoctist Arăpașu.
Ia-ți curaj și vino să o vizitezi, punând-o în planul tău!
Timp mediu de vizitare
Program:
Adresă și contact:
Piața Catedralei nr. 1, mun. Arad, jud. Arad
Website:
http://www.catedralaveche.ro/Contactează:
Vezi telefonMoara cu apă din Roșia se numără printre puținele mori care încă mai sunt în stare funcțională din județul Bihor.
Muzeul Țării Crișurilor este unul dintre cele mai importante centre culturale ale județului Bihor.
Rezervația naturală Groapa Ruginoasa-Valea Seacă este o altă destinație-fenomen de pe plaiul bihorean și al țării.
Casa Darvas-La Roche din Oradea este o altă clădire care este reprezentativă pentru stilul secession vienez.
Șirul canonicilor se află și el pe lista obiectivelor musai de văzut din oraș.
Clădirea Teatrului de Stat din Oradea este înscrisă pe lista edificiilor de patrimoniu ale orașului, fiind una dintre cele mai grandioase instituții.
Muzeul memorial „Ioan Slavici” (1848-1925) se află în localitatea Șiria, pe plaiurile natale ale cunoscutului scriitor arădean.
Parcul Natural Lunca Mureșului e una dintre cele mai cunocute destinații și rezervații naturale ale județului Arad.
Satul de Vacanță Căsoaia e un loc potrivit pentru o mică escapadă din tumultul orașului.
Castelul Regal din Săvârșin este poate unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice datorită familiei regale a României.
Muzeul Cofetăriei „Ioan Gui” este cel mai îndrăgit, aromat și dulce muzeu din țară.
Cetatea Ineului este o destinație reprezentativă pentru istoria Aradului, care datează de la finalul secolului al XIII-lea.