înapoi

Catedrala ortodoxă Sfântul Nicolae

Catedrala ortodoxă „Sfântul Nicolae” se află în zona centrală a orașului și este un alt exemplu de monument istoric și de arhitectură religioasă specifică stilului bizantin. Datează din secolul al XIX-lea și i se mai spune „catedrala mică” deoarece catedrala nouă are dimensiuni mai mari. A fost ridicată cam la un secol după ce prima biserică a fost distrusă de o catastrofă naturală. Lângă biserica actuală sunt păstrate zidurile bisericii din perioada medievală, care fusese construită în secolul al XV-lea. Din păcate, în secolul al XVII-lea se ruina din cauza unei inundații alături de reședința episcopală. Aceste încercări nu au ocolit nici catedrala din prezent. Cele două cutremure (din 1934 şi 1977) și un incendiu (din 1976) o supun la grele vremuri. Însă din grija preoților parohi și a altor binefăcători, de-a lungul timpului s-au realizat lucrări de reabilitare și, astfel, catedrala dalbă și-a recăpătat locul.

Prin urmare, propune-ți și tu să o vizitezi cu gânduri albe!

Adaugi "Catedrala ortodoxă Sfântul Nicolae" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 15 atracții turistice din Bacău?
Reviews
 • De la personalitati politice si culturale, si pina la muritorul de rind, biserica “Sfintul Nicolae” din Bacau a dovedit ca-si merita pe deplin hramul cel poarta inca din anii 1848-1850, cind prin subscriptie publica si prin staruintele caminarului Cristea si a protopopului Ioan Enache Petrovici, in centrul orasului, a fost ridicat un locas de cult al carui nume a ramas pina astazi “Catedrala Sfintul Nicolae”. Din insemnarea iconomului C.I.Iutzescu, facuta pe un Pidalion - editie de la Neamt( 1844 ) reiese referirea directa la actuala catedrala, care in 1838, exista actiunea de ridicare a unei biserici prin adunarea de milostenii la crestini. Biserica a fost sfintita la mijlocul veacului al XIX-lea, de catre episcopul Veniamin Roset. Istoria mai consemneaza faptul ca, in anul 1871, a fost ridicat si paraclisul aflat in dreapta bisericii, ctitorie a credinciosului grec Panait Ianoli, avind hramul Sfintii Mina, Pantelimon si Haralambie. Denumirea de catedrala este veche de cind biserica, deoarece a fost biserica principala a orasului. Avea legaturi directe cu biserica Sfintul Nicolae din Scheii Brasovului, datorita ctitorului sau. Cind veneau negustorii ardeleni la tirgul de la Bacau, poposeau cu totii la biserica Sfintul Nicolae. De altfel, acolo au fost numiti multa vreme protopopii de Bacau. Se spune ca din fata acestei biserici Vasile Alecsandri a citit in fata multimilor proclamatia Unirii de la 1859. Biserica are o arhitectura bizantina, cu elemente moldovenesti si a fost zugravita de mai multe ori de-a lungul anilor. Ultima oara a fost repictata de Aurelian Bucataru si Ecaterina Andronescu, in anul 1976.
 • O bijuterie ridicată la 1848 lângă ruinele unei biserici mai vechi și renovatâ în timp de enoriași, ne arată inceputurile, dăinuirea, drumul străbâtut până când locuitorii au putut să ridice o catedrală.
 • In 1838 începe ridicarea bisericii prin adunarea de milostenii , contributii de la creştini . În 1848 biserica a fost terminată şi dată în folosinţă .
 • Sunt ortodox.
 • Face cu brio față catedralei care a acaparat centrul.
30min

Timp mediu de vizitare

Program:

 • Duminică 08:00 - 20:00
 • Luni 08:00 - 20:00
 • Marți 08:00 - 20:00
 • Miercuri 08:00 - 20:00
 • Joi 08:00 - 20:00
 • Vineri 08:00 - 20:00
 • Sâmbătă 08:00 - 20:00

Adresă și contact:

 bd. Unirii nr. 4, mun. Bacău, jud. Bacău

Contactează:

Vezi telefon
  Arată-mi sugestii din Moldova:

Iți recomandăm în Iași următoarele locații :

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.