Catedrala ortodoxă „Sfântul Nicolae” se află în zona centrală a orașului și este un alt exemplu de monument istoric și de arhitectură religioasă specifică stilului bizantin. Datează din secolul al XIX-lea și i se mai spune „catedrala mică” deoarece catedrala nouă are dimensiuni mai mari. A fost ridicată cam la un secol după ce prima biserică a fost distrusă de o catastrofă naturală. Lângă biserica actuală sunt păstrate zidurile bisericii din perioada medievală, care fusese construită în secolul al XV-lea. Din păcate, în secolul al XVII-lea se ruina din cauza unei inundații alături de reședința episcopală. Aceste încercări nu au ocolit nici catedrala din prezent. Cele două cutremure (din 1934 şi 1977) și un incendiu (din 1976) o supun la grele vremuri. Însă din grija preoților parohi și a altor binefăcători, de-a lungul timpului s-au realizat lucrări de reabilitare și, astfel, catedrala dalbă și-a recăpătat locul.
Prin urmare, propune-ți și tu să o vizitezi cu gânduri albe!
Timp mediu de vizitare
Program:
Adresă și contact:
bd. Unirii nr. 4, mun. Bacău, jud. Bacău
Contactează:
Vezi telefonBiserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.
Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.
Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).
Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.
Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.