- 5 lei- pensionari
- 2.5 lei- elevi, studenți
- 50 lei- ghidaj în lb. română
- 100 lei- ghidaj în lb. engleză/franceză
- 5 lei- audioghid
Conacul de la Tescani adăpostește casa memorială Rosetti- Enescu, ce a fost inaugurată în anul 1980, iar din anul 2007 devine secție pentru Muzeul Naţional „George Enescu”. Clădirea este înscrisă pe lista monumentelor istorice, fiind construită spre finalul secolului al XIX-lea, în anul 1880, de către familia de boieri Rosetti-Tescanu. Conacul este înconjurat de un parc dendrologic, iar zona în care este așezat este plină de liniște și frumusețe naturală. Acestea l-au inspirat și pe compozitorul George Enescu atunci când a început să viziteze acest loc datorită Marucăi Cantacuzino (născută Rosetti-Tescanu). Aici compune opera „Oedipe”, pe care o dedică femeii ce mai târziu avea să-i devină soție. Astfel că, acest conac i-a fost o perioadă de timp casă și inspirație pentru compus. Când cei doi hotărăsc să se exileze la Paris din cauza instaurării comunismului, Maruca donează conacul statului, condiționând să fie folosit în scop cultural.
Din fericire așa s-a întâmplat, iar tu îl poți deja pune în plan ca să-l vizitezi!
Intrare cu plată
10 lei/persoanăTimp mediu de vizitare
*45
Program:
Adresă și contact:
DC nr. 176, sat Tescani, com. Berești-Tazlău, jud. Bacău
Website:
https://www.georgeenescu.roContactează:
Vezi telefonBiserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.
Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.
Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).
Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.
Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.