Moara cu apă din Roșia se numără printre puținele mori care încă mai sunt în stare funcțională din județul Bihor. Așezată într-o zonă pitorească, destinația reușește să atragă numeroși turiști iubitori de natură și curioși de vechile tradiții. Moara datează din secolul al XIX-lea și a fost construită din lemn în tehnica „sosilor”. Asta înseamnă că în loc de obișnuitele bârne de lemn, aici s-au folosit scânduri. În interiorul acesteia se află două camere, unde se poate observa partea mecanică de măcinat într-una din ele, iar în cealaltă e odaia morarului. Afară, lângă moară, este o roată mare care este tot din lemn și se învârte datorită apei. Pentru doritori, morarul poate și măcina, dat fiind că acesta-i meșteșugul pe care-l cunoaște cel mai bine. Dl. Burtic Gheorghe (morarul) este cel care locuiește la această adresă și poate fi contactat pentru a vedea moara de apă.
Prin urmare, fie că ai nevoie de făină măcinată la moara cu apă ori nu, acest obiectiv merită să se afle pe lista ta și să-l vizitezi cu bucurie!
Timp mediu de vizitare
Program:
Adresă și contact:
sat Roșia nr. 731, com. Roșia, jud. Bihor
Muzeul Țării Crișurilor este unul dintre cele mai importante centre culturale ale județului Bihor.
Rezervația naturală Groapa Ruginoasa-Valea Seacă este o altă destinație-fenomen de pe plaiul bihorean și al țării.
Casa Darvas-La Roche din Oradea este o altă clădire care este reprezentativă pentru stilul secession vienez.
Șirul canonicilor se află și el pe lista obiectivelor musai de văzut din oraș.
Clădirea Teatrului de Stat din Oradea este înscrisă pe lista edificiilor de patrimoniu ale orașului, fiind una dintre cele mai grandioase instituții.
Muzeul memorial „Ioan Slavici” (1848-1925) se află în localitatea Șiria, pe plaiurile natale ale cunoscutului scriitor arădean.
Parcul Natural Lunca Mureșului e una dintre cele mai cunocute destinații și rezervații naturale ale județului Arad.
Satul de Vacanță Căsoaia e un loc potrivit pentru o mică escapadă din tumultul orașului.
Castelul Regal din Săvârșin este poate unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice datorită familiei regale a României.
Muzeul Cofetăriei „Ioan Gui” este cel mai îndrăgit, aromat și dulce muzeu din țară.
Catedrala Ortodoxă Veche din Arad este un edificiu religios reprezentativ pentru stilul arhitectural neo-baroc.