Cetatea Bistriței, sau mai bine zis, ceea ce a mai rămas din vechea fortăreață medievală, este una dintre cetățile fortificate renumite ale Ardealului, pe lângă cea din Sighișoara, Brașov sau Sibiu. În perioada medievală orașul bistrițean era cunoscut pentru invincibilitatea sa. Asta se datora celor 18 turnuri care o apărau, unde locuiau breslele meșteșugărești, precum aurarii, argintarii, fierarii, curelarii, dogarii, măcelarii, croitorii, cojocarii și mulți alții. De-a lungul timpului istoria cetății ia o întorsătură care e în defavoarea acesteia. Astfel că, zidurile care odinioară erau printre cele mai imbatabile, s-au dovedit a fi cele care au căzut sub mâini dușmane și apoi să fie destinate pieririi. Așa se face că, în prezent, numai un singur turn a supraviețuit, cel al dogarilor, fiind remarcabil pentru cei 35 de metri ai săi. Aici se poate vizita o expoziție de măști și păpuși.
Chiar dacă cetatea nu mai există în întregime, ceea ce a rămas din vechea și faimoasa fortificație merită apreciat și vizitat!
Timp mediu de vizitare
Program:
Adresă și contact:
str. Dogarilor nr. 14, mun. Bistrița, jud. Bistrița-Năsăud
Sângeorz-Băi este una dintre cele mai cunoscute stațiuni de pe meleagul bistrițean.
Castelul contelui Bethlen de la Arcalia este unul dintre cele mai cunoscute de pe teritoriul bistrițean.
Locul preferat de vânătoare al lui Ceauşescu din județul Bistrița-Năsăud se află în Munții Călimani, într-o pădure unde este cabana de la Dealul Negru.
Valea Vinului este singura localitate din Parcul Național Munții Rodnei .
Pianu de Jos nu are cel mai mare pian din țară, dar are cel mai mare teren natural de golf din România.
Teatrul de Păpuşi „Prichindel”. 8 actori, 6 oameni care lucrează pentru scenă, 3 persoanepentru marketing, 4 responsabili de bani, de acte și de echipă și 5 inși care se ocupă de aprovizionare, producție și administrație.
Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” are o suprafață de 21 de hectare și cu peste 12.000 de specii de arbori, fiind înființat în 2001.
Mănăstirea Oașa, aflată la peste 1200 metri altitudine, în Munții Șureanu, între păduri de conifere și la destui kilometri depărtare de prima așezare omenească.
Izbucul Tăuzului are o suprafață de circa un hectar, aflându-se pe aria teritoarială a comunei Arieșeni, satul Hodobana din Munții Bihorului
Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni este un alt loc mirific al județului Alba.
Transfăgărășanul este cunoscut ca cea mai spectaculoasă rută care străbate Carpații Meridionali (DN7C), fiind botezat „drumul din nori”.