înapoi

Mănăstirea Agafton

Mănăstirea Agafton se află în localitatea cu același nume și are hramul „Pogorârea Duhului Sfânt” (sau Rusaliile). Dacă la biserica „Uspenie” Mihai Eminescu a fost botezat, la acest așezământ s-au călugărit două mătuși de-ale poetului de pe partea mamei, una dintre ele ajungând și stareță a mănăstirii. Anul 1728 e cel care pune început bun pentru construirea locașului, la inițiativa unui ieromonah Agafton, care înălța un schit de lemn cu o mică obște de călugări. Ulterior, zorii noului secol aduc schimbări. Astfel că, până în prezent, aici viețuiește o obște de maici. Începând cu secolul al XIX-lea se simte necesitatea unei biserici mai mari și mai solide, de aceea între anii 1840-1843 se ridică un locaș de zid. De-a lungul vremii i se fac mai multe reparații, iar cutremurul din 1940 îi provoacă daune serioase. La scurt timp după ce este repusă pe picioare este desființată în mod silit de comuniști.

După cutremurul din 1977 este reabilitată și redeschisă, așa că vino și tu să o vezi!

Adaugi "Mănăstirea Agafton" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 15 atracții turistice din Botoșani?
Reviews
  • Un loc binecuvântat mănăstire de maici harnice destoinice si neajutorate.
  • Un loc liniștit și modest, câteva măicuțe care se zbat zi de zi să facă locul plăcut și viața mai frumoasă !!
  • Merită văzută și ajutată. Dumnezeu e peste tot, nu numai în locașurile pline de opulenta.
  • Este foarte frumoasă, si simti o liniște aparte,intrând în acest locaș de cult.Vizitati această frumoasă mănăstire și va ve-ti convinge de ceea ce va scriu aici. Doamne ajuta!
  • Biserica de lemn, Manastirea Agafton, Botosani, 🇧🇪 Biserica de lemn de la Manastirea Agafton Numita si Biserica Veche are hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Biserica a fost ridicata de ieroschimonahul Agafton la 1729. Biserica se afla in cimitirul manastirii si este inclusa in perimetrul acesteia. Manastirea se afla in satul Agafton, comuna Craiesti din judetul Botosani. Vreme de aproape un secol, aici a fost un schit de calugari. Cum in aceste locuri existau putine manastiri de maicute, in 1803 mitropolitul Moldovei (Veniamin Costache, Mitropolit al Moldovei la 13 martie 1803) hotaraste ca Agafton sa devina asezamant de maici. Printre maicutele care au vietuit la la Agafton se numara si cele trei surori ale mamei poetului Mihai Eminescu: Fevronia, Sofia si Olimpiada Iurascu. Ieromonahul Agaton/Agafton a vietuit la fosta Manastire a Doamnei, ctitorita de Elena Rares in 1552, apoi s-a retras ca pustnic in padurile din apropiere. Acolo a vietuit ca sihastru zece ani ajungand un vestit duhovnic.
30min

Timp mediu de vizitare

Program:

  • Duminică 08:00 - 20:00
  • Luni 08:00 - 20:00
  • Marți 08:00 - 20:00
  • Miercuri 08:00 - 20:00
  • Joi 08:00 - 20:00
  • Vineri 08:00 - 20:00
  • Sâmbătă 08:00 - 20:00

Adresă și contact:

sat Agafton, com. Curtești, jud. Botoșani

Contactează:

Vezi telefon
    Arată-mi sugestii din Moldova:

Iți recomandăm în Iași următoarele locații :

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.