Mănăstirea Coșula se numără printre așezămintele de seamă ale județului Botoșani. Se află în localitatea cu nume omonim și poartă hramul „Sfântul Nicolae” (6 decembrie) și datează din perioada medievală. Ridicarea locașului s-a petrecut sub domnia lui Petru Rareș, iar inițiativa construirii i-a aparținut vistiernicului Mateiaș, sfetnicul de taină al domnitorului. Realizată în stil feudal moldovenesc, aceasta a funcționat ca mănăstire până în 1908, când obștea de călugări pleacă, moment în care devine biserică parohială a satului. Apoi, după aproape nouă decenii, mitropolitul vremii aduce alți călugări, reînviind viața monahală de aici. În perioada comunistă a fost folosită ca depozit de cartofi și apoi lăsată în paragină. Din fericire, între 2014-2016 a fost reabilitată complet și readusă la lumină.
Merită să-i faci și tu o vizită, de aceea stabilește-ți de pe-acum să o pui în planul tău de călătorie!
Timp mediu de vizitare
Program:
Adresă și contact:
DJ nr. 208H, sat Coşula, com. Copălău, jud. Botoșani
Website:
https://cosula.mmb.ro/Contactează:
Vezi telefonBiserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.
Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.
Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).
Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.
Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.