Mănăstirea Vorona se află în comuna cu nume omonim, fiind prezentă pe lista celor mai vechi locașuri de cult de pe teritoriul județului Botoșani. Acest lucru a determinat și recunoașterea așezământului ca monument istoric în anul 2004. Aceasta datează din secolul al XIX-lea, fiind construită sub domnia lui Mihail Sturdza. În secolul al XVI-lea o mână de călugări ridicau un schit de lemn, azi fiind cunoscut ca „Sihăstria din Poiana Voronei”, care e în apropierea mănăstirii. Ulterior, fiind susținută de mai multe familii înstărite de boieri, s-au mai construit două biserici: una de zid și una mai mică pentru cimitir. Din anul 1968 aici viețuiește o obște de maici și poartă hramul „Nașterea Maicii Domnului” (8 septembrie). Numele, în tradiția populară, înseamnă „cioară”, fapt care a dus și la apariția mai multor legende. Din 2015 a fost trecută în rândul monumentelor istorice.
Situată într-un cadru natural pitoresc, merită să o pui și tu în planul tău și să-i faci o vizită!
Timp mediu de vizitare
Program:
Adresă și contact:
DJ nr. 208H, com. Vorona, jud. Botoșani
Website:
https://vorona.mmb.roContactează:
Vezi telefonBiserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.
Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.
Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).
Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.
Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.