înapoi

Muzeul Brăilei

Muzeul Brăilei sau Muzeul Județean își începe povestea în anul 1880, cu dorința deschiderii unui muzeu științific. Apoi, anul următor, ideea este aprobată de regele Carol I, motiv pentru care instituția îi poartă numele. Peste 74 de ani se înființa Muzeul mixt de istorie „Hristo Botev”, în cinstea poetului revoluționar bulgar care a locuit o perioadă în această clădire ce a aparținut Hanului Ceapâru. Acest moment a marcat reorganizarea instituției în actualul sediu, care până atunci s-a descurcat cum a putut. Edificiul impozant al acestuia datează dinspre finele secolului al XIX-lea.

De-a lungul timpului a servit ca restaurant, fiind cunoscut ca vechiul Hotel Francez.

În prezent muzeul adăpostește șase sectoare: Istorie și Arheologie, Etnografie și Artă Populară, Științe ale Naturii, Artă și Memoriale.

Prin urmare, să-ți propui să ajungi și tu să-l vizitezi, adăugând acest obiectiv în planul tău!

Adaugi "Muzeul Brăilei" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 15 atracții turistice din Brăila?
Reviews
  • Locas de cult cu deosebita importana istorica si culturala pentru Braila si Braileni.Locatia foarte avariata la Cutremurul din 4 Martie 1977, Inchis Partial mai bine de 5 ani Finalizarea restaurarii si consolidarii cladirii terminandu- se la sfarsitul Anilor " 80" . Muzeul are in patrimoniu foarte multe documente de valoare istorica inclysiv despre atestarea orasului Braila la inceputul anilor 1400Hi.. Felicitari celor care- l conduc si- ingrijesc,Salile si documentele aflate in patrimoniu in perfecta stare de curatenie si vizibilitate . Recomand Vizitatea Lui!
  • Muzeul de artă are in colectia sa tablouri valoroase ce se merita a fi admirate. Deasemenea muzeul de etnografie este foarte interesant. Si partea din muzeu dedicată personalităților ar fi putut fi mai interesantă dacă doamna muzeograf ar fi scos vreo vorbă, dar nu s-a străduit prea mult fiind foarte plictisită.
  • Merită vizitat !Muzeul ocupă o clădire - monument arhitectonic, construită în 1870, având destinații diverse de-a lungul timpului (restaurant-hotel, alte utilități publice). Imobilul a fost grav afectat de cutremurul din mai 1990 și a fost restaurat. Secția de arheologie expune colecțiile sale pe situri, modalitate ce oferă două avantaje: pe de o parte vizitatorul are în față toate vestigiile unei comunități și își poate face o imagine completă despre ocupațiile și modul de viață al acesteia; pe de altă parte, procesul de evoluție devine tot mai evident, întrucât se pot observa schimbările din toate domeniile, de la artefacte la viața spirituală. Se remarcă siturile de la Brăilița, Lișcoteanca, Grădiștea, Însurăței, Siliștea, unde evoluția istorică poate fi urmărită pe parcursul mai multor milenii. Pot fi admirate vase și reprezentări figurative din neolitic, piese de podoabă și prestigiu din epoca bronzului, inventarul mormântului de la Găvani, atelierul unui bijutier de la Grădiștea, vase de sticlă romane. Structura colecțiilor din Secția de istorie se prezintă astfel: carte veche și rară, românească și străină; manuscrise și documente, românești și străine; numismatică românească și străină (inele sigilare, matrici sigilare, monede și bancnote, medalii și plachete); decorații românești și străine (ordine și medalii); istorie militară (uniforme, arme albe și de foc): metrologie; orologerie; aparate de înregistrare și redare a sunetului; fotografii de epocă și clișee pe sticlă. Pe lângă secții de arheologie și istorie, muzeul mai are secții de artă (Casa Colecțiilor), etnografie și artă populară, științele naturii, memoriale.
  • Muzeul Brăilei este un muzeu județean din Brăila, amplasat în Piața Traian nr. 3. Muzeul Brăilei a fost înființat în 1881, prin decretul regelui Carol I. Între 1955 - 1958 a funcționat în fostul Han Ceapâru, apoi a fost reorganizat, începând cu 1959, în actualul sediu. În 1968 s-a reorganizat expoziția permanentă a muzeului pe structura a două secții: de istorie și de artă. Aceasta a fost reamenajată în anul 1985, pentru a ilustra istoria județului în context național. Muzeul ocupă o clădire - monument arhitectonic, construită în 1870, având destinații diverse de-a lungul timpului (restaurant-hotel, alte utilități publice). Imobilul a fost grav afectat de cutremurul din mai 1990 și a fost restaurat. Secția de arheologie expune colecțiile sale pe situri, modalitate ce oferă două avantaje: pe de o parte vizitatorul are în față toate vestigiile unei comunități și își poate face o imagine completă despre ocupațiile și modul de viață al acesteia; pe de altă parte, procesul de evoluție devine tot mai evident, întrucât se pot observa schimbările din toate domeniile, de la artefacte la viața spirituală
  • Merită vizitat....

Intrare cu plată

10 lei/persoană
45min

Timp mediu de vizitare

Program:

  • Duminică 10:00 - 18:00
  • Luni Închis
  • Marți Închis
  • Miercuri 10:00 - 18:00
  • Joi 10:00 - 18:00
  • Vineri 10:00 - 18:00
  • Sâmbătă 10:00 - 18:00
*

Programul de iarnă (oct.-apr.): miercuri-duminică: 09-17 luni-marți: închis.

Adresă și contact:

str. Piaţa Traian nr. 3, mun. Brăila, jud. Brăila

Contactează:

Vezi telefon
    Arată-mi sugestii din Muntenia:

Iți recomandăm în Teleorman următoarele locații :

Parcul Central din Turnu Măgurele

Parcul Central din Turnu Măgurele

Parcul Central din Turnu Măgurele este locul unde aleg să se plimbe cei mai mulți locuitori ai orașului, fiind în același timp și una dintre atracțiile acestuia.

Cetatea medievală Turnu

Cetatea medievală Turnu

Cetatea medievală Turnu este situată în apropierea municipiului Turnu Măgurele.

Mănăstirea Sfântul Pantelimon din Siliștea-Gumești

Mănăstirea Sfântul Pantelimon din Siliștea-Gumești

Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” (27 iulie) din Siliştea-Gumeşti este unul dintre cele mai cunoscute așezăminte monahale pe pe întreg cuprinsul județului Teleorman.

Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” (29 iunie) este un alt locaș impozant din Alexandria și datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea.

Aria naturală și lacul Suhaia

Aria naturală și lacul Suhaia

Aria naturală și lacul Suhaia formează împreună o adevărată rezervație unde și-au făcut cuib o mulțime de păsări.

Mănăstirea Coșoteni

Mănăstirea Coșoteni

Mănăstirea Coșoteni poartă hramul „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” (26 octombrie) și datează din secolul al XVII-lea.

Iți recomandăm în București următoarele locații :

Spectacol la Opera Națională București

Spectacol la Opera Națională București

Opera Națională București a fost ridicată în anul 1953 și reprezintă una dintre instituțiile simbolice ale culturii din capitală.

Hanul lui Manuc

Hanul lui Manuc

Hanul lui Manuc este mai vechi decât Hanul cu tei, fiind construit în 1808 în stilul fortărețelor, în apropiere de Curtea Domnească.

Hanul cu Tei

Hanul cu Tei

Hanul cu Tei este un alt obiectiv specific Bucureștiului de altădată.

Parcul Cişmigiu

Parcul Cişmigiu

Parcul Cişmigiu mai este cunoscut și ca Grădina Cișmigiu, fiind unul dintre cele mai distinse și faimoase locuri unde pe vremuri obișnuiau să vină cei înstăriți.

Mănăstirea Stavropoleos

Mănăstirea Stavropoleos

Mănăstirea Stavropoleos se află în Centrul Vechi al Bucureștiului, iar biserica este reprezentativă pentru stilul arhitectural brâncovenesc.

Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Național de Artă al României se numără printre cele mai prestigioase instituții de cultură ale țării, fiind în același timp cel mai mare muzeu de artă din România.