înapoi

Biserica Evanghelică Fortificată din Prejmer

Biserica Evanghelică Fortificată din Prejmer este una dintre cele mai renumite biserici evanghelice din țară și din estul Europei, fiind singura care e îngrădită de ziduri fortificate, lucru întâlnit numai la o cetate medievală. A fost inclusă în patrimoniul UNESCO (în anul 1999) și chiar în Ghidul Verde Michelin, fiind singura destinație din România care a primit trei stele. Datează din secolul al XIII-lea și, cavalerii teutoni fiind cei care i-au pus bazele. De-a lungul timpului i s-au făcut modificări, până ce s-a ajuns la forma pe care o putem observa astăzi. La două secole după construirea bisericii, în jurul ei s-au ridicat zidurile, ce aveau rolul de a o apăra, dezvoltându-se în același timp și o comunitate de țărani care se refugiau aici în cazul atacurilor dușmane. De aceea, școala sau cele peste 250 de camere sunt o dovadă în acest sens. În biserică se mai oficiază și în prezent slujbe, lucru care e uimitor. O sigură dată a suferit, când inamicul a venit ca „prieten”, iar când a pătruns înăuntru a atacat.

Planifică-ți și tu să vizitezi această biserică și să faci cunoștință cu „cetatea” care nu a fost niciodată învinsă în lupte.

Adaugi "Biserica Evanghelică Fortificată din Prejmer" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 15 atracții turistice din Brasov?
Reviews
  • Datorită poziţiei strategice, biserica din Prejmer a fost puternic fortificată. Construcţia acesteia a fost începută de către cavalerii teutoni în 1218, iar după expluzarea acestora a fost finalizată de către cistercieni. Planul în formă de cruce greacă a fost modificat în perioada 1512-1515 prin anexarea a două nave laterale inegale şi prin extinderea navei centrale. Deasupra careului este ridicat în 1461 un turn clopotniţă. Clădirea bisericii nu a fost niciodată fortificată, ci a fost protejată de zidul de incintă înalt de 14 m, întărit cu cinci turnuri de apărare, cu zwinger şi şanţ de apă. O caracteristică valoroasă păstrată până azi o reprezintă camerele de locuit şi cămările de provizii desfăşurate pe 4 niveluri pe faţa interioară a zidului, având în spate drumul de strajă. Interiorul simplu nu păstrează urme de fresce, iar pictura de sec. XIX a fost îndepărtată cu ocazia restaurărilor. În interiorul bisericii atracţia principală o reprezintă altarul triptic, cu scena crucificării pe panoul central.
  • Atractie turistica istorica ce nu trebuie ratata. Totul este interesant. Biserica in forma de cruce, zidurile de aparare vizitabile in interior, barbacana prin care se intra si turnul cu ceas in care din pacate accesul vizitatorilor e interzis. Exista si cateva camere cu obiecte de muzeu in care nu se intra dar se poate vedea din usa tot interiorul. Sunt si doua magazinase in curte de unde puteti cumpara diverse suveniruri fie decor fie comestibile. Pretul unui bilet este 15 lei pt adulti si 7 lei pt copii. Si daca tot ati ajuns aici va sfatuiesc sa faceti si un tur de jur imprejur pentru poze panoramice. Daca vreti o parere personala, este pe locul doi ca frumusete (dupa Hărman - unde aveti acces in turn) dintre toate bisericile fortificate ale Barsei.
  • Un loc excepțional! Ne amintește de felul în care trăiau înaintașii noștri care, chiar și în timpul marilor primejdii (cum ar fi invaziile turcești) își continuau viața obișnuită. Copii continuau să meargă la școală (amenajată acolo în refugiu, așa cum puteau), atelierele mergeau... Viața nu stătea în loc! Mi - a plăcut mult și micul magazin de ceramică și pictură pe lemn manuală, de la întrare. Este un muzeu care nu trebuie ratat, dacă treceți prin Prejmer.
  • Este o cetate bine păstrată, conservată, interesantă! În viitorul apropiat ar trebui aduse multe îmbunătățiri pentru conservarea acesteia. De exemplu, prin acoperiș pătrundeau razele soarelui... Un mare minus, nu există toaletă ( să nu uităm că orice obiectiv turistic trebuie să aibe). Dacă intrebi există una, dar trebuie să ieși din cerate, să traversezi strada, să mai scoți din buzunar 2 lei, sa îți iei bancnota, și apoi intri! Întreb și eu, oare nu era normal ca în costul biletului de 15 lei sa fie asigurat acest lucru?
  • Biserica nu este atât de frumoasă precum in aplicatia descărcată. Pare neângrijită si tristă.

Intrare cu plată

10 lei/persoană
45min

Timp mediu de vizitare

Program:

  • Duminică 11:00 - 17:00
  • Luni 09:00 - 18:00
  • Marți 09:00 - 18:00
  • Miercuri 09:00 - 18:00
  • Joi 09:00 - 18:00
  • Vineri 09:00 - 18:00
  • Sâmbătă 09:00 - 17:00
* Programul de iarnă: luni-sâmbătă, 09-16. Duminică: 11-16.

Adresă și contact:

str. Mare nr. 2, sat Prejmer, com. Prejmer, jud. Brașov

Contactează:

Vezi telefon
    Arată-mi sugestii din Transilvania:

Iți recomandăm în Bistrița-Năsăud următoarele locații :

Sângeorz-Băi

Sângeorz-Băi

Sângeorz-Băi este una dintre cele mai cunoscute stațiuni de pe meleagul bistrițean.

Castelul  Bethlen de la Arcalia

Castelul Bethlen de la Arcalia

Castelul contelui Bethlen de la Arcalia este unul dintre cele mai cunoscute de pe teritoriul bistrițean.

Locul preferat de vânătoare al lui Ceauşescu

Locul preferat de vânătoare al lui Ceauşescu

Locul preferat de vânătoare al lui Ceauşescu din județul Bistrița-Năsăud se află în Munții Călimani, într-o pădure unde este cabana de la Dealul Negru.

Valea Vinului

Valea Vinului

Valea Vinului este singura localitate din Parcul Național Munții Rodnei .

Iți recomandăm în Alba următoarele locații :

Golf la Pianu de Jos

Golf la Pianu de Jos

Pianu de Jos nu are cel mai mare pian din țară, dar are cel mai mare teren natural de golf din România.

Cu cei mici la Teatrul de Păpuşi Prichindel

Cu cei mici la Teatrul de Păpuşi Prichindel

Teatrul de Păpuşi „Prichindel”.  8 actori, 6 oameni care lucrează pentru scenă, 3 persoanepentru marketing, 4 responsabili de bani, de acte și de echipă și 5 inși care se ocupă de aprovizionare, producție și administrație.

Parcul Dendrologic Dr. Ioan Vlad

Parcul Dendrologic Dr. Ioan Vlad

Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” are o suprafață de 21 de hectare și cu peste 12.000 de specii de arbori, fiind înființat în 2001.

Mănăstirea Oașa

Mănăstirea Oașa

Mănăstirea Oașa, aflată la peste 1200 metri altitudine, în Munții Șureanu, între păduri de conifere și la destui kilometri depărtare de prima așezare omenească.

Izbucul Tăuzului

Izbucul Tăuzului

Izbucul Tăuzului are o suprafață de circa un hectar, aflându-se pe aria teritoarială a comunei Arieșeni, satul Hodobana din Munții Bihorului

Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni

Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni

Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni este un alt loc mirific al județului Alba.

Iți recomandăm în Argeș următoarele locații :

Transfăgărășan

Transfăgărășan

Transfăgărășanul este cunoscut ca cea mai spectaculoasă rută care străbate Carpații Meridionali (DN7C), fiind botezat „drumul din nori”.