înapoi

Conacul Brâncoveanu

Conacul Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus datează de pe la mijlocul secolului al XVII-lea. Vornicul Preda Brâncoveanu primea o moșie de la principele maghiar al vremii și ridica un conac și o mănăstire de lemn la 10 kilometri distanță. Următorul principe a confiscat domeniul, dar domnitorul Constantin Brâncoveanu, nepot al vornicului, reușește să-l recupereze. Acesta îl transformă în palat domnesc, iar biserica în mănăstire. După moartea tragică a domnitorului din 1714, castelul ajunge să fie amanetat de un negustor, din  1832 e proprietate a Bisericii Greco- Catolice din Brașov, iar după reforma agrară din anii '20 trece în grija Mitropoliei din Sibiu, care îl și renovează în totalitate. Dar o dată cu naționalizarea, după ce e folosit ca depozit de fructe, e  lăsat în paragină și deși au mai fost inițiative de reabilitare, abia în 2010 s-au concretizat. 

Astfel că, în prezent arată foarte bine și merită să o vizitezi și tu!

Adaugi "Conacul Brâncoveanu" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 15 atracții turistice din Brasov?
Reviews
  • O bucata de istorie uitată. Autoritățile nu ca au uitat-o, dar și-au bătutul joc de ea punând geamuri termopan la o clădire de câteva sute de ani. Felicitări.
  • Conacul a fost renovat, din păcate locația nu este păzită și nici îngrijită, astfel că deja a fost vandalizată, totuși o vizită aici ne pune în fața unei clădiri impozante, ne amintește de măreția unei familii cu mare importanță istorică, se ajunge ușor, drumul este bun. Ar fi îmbucurător ca pe viitor administrația locală să se implice mai mult în conservarea conacului, mai ales că a fost restaurat.
  • Peisaj de vis, conacul parasit, o tentativa de renovare...
  • Se poate gasi relativ usor dupa indicatoare desi in fata Conacului nubeste nici o plancarda care sa te anunte ca ai ajuns. Numele este inexistent, nu e afisat nicaieri si nu exista nici gard. Din pacate nu se poate vizita in interior. Desi a fost inceputa o renovare ...banii au fost investiti si pierduti. Acum unele geamuri inlocuite sunt sparte, si usile... Nu este nici un paznic sau persoana care sa iti ofere informatii, noi am cautat pe internet ca sa ne dam seama daca am trecut de Conac sau nu ...
  • În încercarea mea de a vizita orice obiectiv turistic din zona Sâmbetei, pașii m-au purtat spre acest conac.Nu mai are nimic din ce a fost odinioară, iar reparațiile ulterioare l-au făcut sa arate ca un kitsch. Geamuri sparte, burlane care stau sa cadă, anvelopare făcută de mântuială. Bineînțeles ca este încuiat, dar se poate intra pe proprietate, deoarece nu există gard sau poarta. Dezolante imagini, la fel ca și la castelul Brukental din zonă, care este închis definitiv.
45min

Timp mediu de vizitare

Program:

  • Duminică Nonstop
  • Luni Nonstop
  • Marți Nonstop
  • Miercuri Nonstop
  • Joi Nonstop
  • Vineri Nonstop
  • Sâmbătă Nonstop

Adresă și contact:

sat Sâmbăta de Sus, com. Sâmbăta de Sus, jud. Brașov

    Arată-mi sugestii din Transilvania:

Iți recomandăm în Bistrița-Năsăud următoarele locații :

Sângeorz-Băi

Sângeorz-Băi

Sângeorz-Băi este una dintre cele mai cunoscute stațiuni de pe meleagul bistrițean.

Castelul  Bethlen de la Arcalia

Castelul Bethlen de la Arcalia

Castelul contelui Bethlen de la Arcalia este unul dintre cele mai cunoscute de pe teritoriul bistrițean.

Locul preferat de vânătoare al lui Ceauşescu

Locul preferat de vânătoare al lui Ceauşescu

Locul preferat de vânătoare al lui Ceauşescu din județul Bistrița-Năsăud se află în Munții Călimani, într-o pădure unde este cabana de la Dealul Negru.

Valea Vinului

Valea Vinului

Valea Vinului este singura localitate din Parcul Național Munții Rodnei .

Iți recomandăm în Alba următoarele locații :

Golf la Pianu de Jos

Golf la Pianu de Jos

Pianu de Jos nu are cel mai mare pian din țară, dar are cel mai mare teren natural de golf din România.

Cu cei mici la Teatrul de Păpuşi Prichindel

Cu cei mici la Teatrul de Păpuşi Prichindel

Teatrul de Păpuşi „Prichindel”.  8 actori, 6 oameni care lucrează pentru scenă, 3 persoanepentru marketing, 4 responsabili de bani, de acte și de echipă și 5 inși care se ocupă de aprovizionare, producție și administrație.

Parcul Dendrologic Dr. Ioan Vlad

Parcul Dendrologic Dr. Ioan Vlad

Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” are o suprafață de 21 de hectare și cu peste 12.000 de specii de arbori, fiind înființat în 2001.

Mănăstirea Oașa

Mănăstirea Oașa

Mănăstirea Oașa, aflată la peste 1200 metri altitudine, în Munții Șureanu, între păduri de conifere și la destui kilometri depărtare de prima așezare omenească.

Izbucul Tăuzului

Izbucul Tăuzului

Izbucul Tăuzului are o suprafață de circa un hectar, aflându-se pe aria teritoarială a comunei Arieșeni, satul Hodobana din Munții Bihorului

Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni

Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni

Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni este un alt loc mirific al județului Alba.

Iți recomandăm în Argeș următoarele locații :

Transfăgărășan

Transfăgărășan

Transfăgărășanul este cunoscut ca cea mai spectaculoasă rută care străbate Carpații Meridionali (DN7C), fiind botezat „drumul din nori”.