înapoi

Mănăstirea Antim

Mănăstirea Antim este un locaș cunoscut din capitală, care datează din secolul al XVIII-lea.

A fost ridicată în „mahalaua popii lui Ivașco” (vechea denumire a cartierului), pe pământul donat de boierul Drăgușin Merișanu și fiul acestuia, Barbu.

Dorința zidirii bisericii a venit după ce pe 5 februarie 1713 (de Sfânta Muceniță Agata) avusese o descoperire dumnezeiască. Și-a pus toată averea sa în slujba construirii așezământului de călugări, care va fi sfințit doi ani mai târziu, pe 20 iulie.

Cele două planuri ale mănăstirii (pe hârtie și pergament ) au fost realizate de mâna mitropolitului Antim, ambele fiind păstrate până în prezent. De asemenea, catapeteasma din piatră, ușa din stejar de la intrarea bisericii, alături de cinci icoane au fost lucrate tot de acesta.

Poartă trei hramuri: „Duminica Tuturor Sfinților”, „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul” (27 septembrie) și „Sfânta Filofteia” (7 decembrie).

În 1927 devine parohie de mir, dar în 1937 este reînființată mănăstirea.

Aici mai funcționează Biblioteca Sfântului Sinod și o parte din Administrația Patriarhiei, fiind reședința episcopilor vicari patriarhali.

Așadar, vino și tu să o descoperi, adăugând-o în planul de călătorie!

Adaugi "Mănăstirea Antim" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 14 atracții turistice din București?
Reviews
  • Mănăstirea Antim, ctitorită de marele ierarh Antim Ivireanul, a fost ridicată în perioada anilor 1713 – 1715 pe locul unde era o veche biserică de lemn cu hramul Sfântul Nicolae, în care se păstra Mirul, nu departe de dealul Mitropoliei, la aproape două sute de metri spre apus. Inițial, mănăstirea avea forma unei cetăți, cu biserica în centru; pe laturile care descriu perimetrul unui pătrat erau chiliile, iar în fiecare colț era câte un turnuleț. Realizarea artistică a mănăstirii reprezintă o mărturie elocventă a vieții culturale bucureștene de la începutul secolului XVIII-lea. Întregul complex – biserică, chilii, paraclis, clopotniță, case egumenești – a fost executat, atât arhitectonic cât și pictural, potrivit planurilor întocmite de marele ierarh. Biserica este singura ridicată în sec al XVIII-lea cu planul în formă treflată; ferestrele sunt mari, cu ancadramente sculptate în piatră; rozete mari și bogate, pridvorul este deschis cu portal monumental, capitelurile și piedestalurile coloanelor sunt frumos ornamentate cu motive florale. Dimensiunile geometrice ale bisericii sunt 30 metri lungime și 10 metri lățime, naosul cu două ferestre la fiecare absidă amintind de structura vechilor biserici sârbești . La restaurarea din 1863 s-au adăugat amvonul și cafasul, executate din lemn de stejar, de către Carol Storck, și având același model sculptural cu stranele. Deasupra ușii de la intrare, sub pisanie, se află decorația sculptată a emblemei Sfântului Antim, melcul, simbol al credinței și smereniei, încadrat de o cunună de lauri și având în partea superioară o stea. Aceeași formă de melc a avut-o și prima cheie a ușii bisericii, fierăria broaștei aflându-se din 1855 în Muzeul Național. Sculptată de Sfântul Antim însuși, ușa masivă de lemn de stejar de la intrarea în biserică, depășind în frumusețe toate realizările artistice de același gen din vremea sa, capătă strălucirea unei taine duhovnicești: nu putem intra în biserică decât prin lucrarea Păstorului care are ca „descuietoare” credința și smerenia. Tradiția menționează că toate sculpturile din piatră ale tâmplei, ale picioarelor coloanelor și ale ancadramentelor, ca și pictura din biserica mare și din paraclis, au fost executate după schițele mitropolitului ctitor, care a și pictat câteva icoane pe fresca zidurilor, alături de Preda Zugravul; pictate de el sunt și cele două icoane: icoana Tuturor Sfinților și Icoana celor patru sfinți (Alexie, Nicolae, Antim și Agata). Tâmpla de piatră, originală, a fost remontată în anul 1966, adăugându-i-se icoanele împărătești și cele praznicale, executate din mozaic. În prezent, ansamblul mănăstiresc, monument istoric valoros, găzduiește, în afara mănăstirii propriu-zise, o parte a administrației patriarhale, precum și biblioteca Sfântului Sinod. Mănăstirea Antim este reședință a episcopilor vicari patriarhali.
  • E prima data când am participat la Priveghere de noapte, pot sa spun că mi -a plăcut foarte mult. Sfințenie, dăruire și liniște din partea tuturor !
  • Suntem 8 miliarde de dumnezei pe 🌐. Oare avem nevoie de o institutie incapabilă precum BOR?
  • O mănăstire cu vechime și tradiție!
  • Minunată bijuterie arhitectonică! Din păcate, accesul în scaun rulant este aproape imposibil. Există o rampă, în partea lateral-stânga a intrării, dar este extrem de abruptă, urcarea și coborârea ei sfidând sportul extrem, in cel mai bun caz. Pare că oamenii în scaun rulant nu sunt doriți in interiorul bisericii... păcat!
30min

Timp mediu de vizitare

*30

Program:

  • Duminică 08:00 - 20:00
  • Luni 08:00 - 20:00
  • Marți 08:00 - 20:00
  • Miercuri 08:00 - 20:00
  • Joi 08:00 - 20:00
  • Vineri 08:00 - 20:00
  • Sâmbătă 08:00 - 20:00

Adresă și contact:

str. Antim nr. 29, sector 5, mun. București

Contactează:

Vezi telefon
    Arată-mi sugestii din Muntenia:

Iți recomandăm în Teleorman următoarele locații :

Parcul Central din Turnu Măgurele

Parcul Central din Turnu Măgurele

Parcul Central din Turnu Măgurele este locul unde aleg să se plimbe cei mai mulți locuitori ai orașului, fiind în același timp și una dintre atracțiile acestuia.

Cetatea medievală Turnu

Cetatea medievală Turnu

Cetatea medievală Turnu este situată în apropierea municipiului Turnu Măgurele.

Mănăstirea Sfântul Pantelimon din Siliștea-Gumești

Mănăstirea Sfântul Pantelimon din Siliștea-Gumești

Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” (27 iulie) din Siliştea-Gumeşti este unul dintre cele mai cunoscute așezăminte monahale pe pe întreg cuprinsul județului Teleorman.

Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” (29 iunie) este un alt locaș impozant din Alexandria și datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea.

Aria naturală și lacul Suhaia

Aria naturală și lacul Suhaia

Aria naturală și lacul Suhaia formează împreună o adevărată rezervație unde și-au făcut cuib o mulțime de păsări.

Mănăstirea Coșoteni

Mănăstirea Coșoteni

Mănăstirea Coșoteni poartă hramul „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” (26 octombrie) și datează din secolul al XVII-lea.

Iți recomandăm în București următoarele locații :

Spectacol la Opera Națională București

Spectacol la Opera Națională București

Opera Națională București a fost ridicată în anul 1953 și reprezintă una dintre instituțiile simbolice ale culturii din capitală.

Hanul lui Manuc

Hanul lui Manuc

Hanul lui Manuc este mai vechi decât Hanul cu tei, fiind construit în 1808 în stilul fortărețelor, în apropiere de Curtea Domnească.

Hanul cu Tei

Hanul cu Tei

Hanul cu Tei este un alt obiectiv specific Bucureștiului de altădată.

Parcul Cişmigiu

Parcul Cişmigiu

Parcul Cişmigiu mai este cunoscut și ca Grădina Cișmigiu, fiind unul dintre cele mai distinse și faimoase locuri unde pe vremuri obișnuiau să vină cei înstăriți.

Mănăstirea Stavropoleos

Mănăstirea Stavropoleos

Mănăstirea Stavropoleos se află în Centrul Vechi al Bucureștiului, iar biserica este reprezentativă pentru stilul arhitectural brâncovenesc.

Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Național de Artă al României se numără printre cele mai prestigioase instituții de cultură ale țării, fiind în același timp cel mai mare muzeu de artă din România.