Cascada Cașoca (Pruncea) este o altă atracție naturală a județului Buzău.
I s-a dus vestea de cea mai frumoasă cascadă de pe meleagurile buzoiene, iar valurile-i cad de la 17 metri înălțime.
Poartă numele râului Cașoca, pe care aceasta s-a format, și este consemantă documentar din secolul al XIV-lea.
Se află în apropierea barajului Siriu, fiind cunoscută și pentru legendarul haiduc Gheorghilaș (sau Gheorghelaș), ce a fost pandur pentru Tudor Vladimirescu. În mica peșteră din partea stângă a cascadei își ascundea ce agonisea de la boieri și era scăparea lui de fiecare dată când avea bătăi de cap cu potera. În cele din urmă se pare că ar fi murit din cauza boierului Macovei, care l-ar fi trădat, luându-i toată averea și omorându-l. A rămas profund întipărit în memoria populară, în cinstea lui fiind creată o baladă. În plus, sărbătoarea „Pe urme de baladă” din Gura Teghii din ultima duminică a lunii mai este ținută tot pentru haiduc.
Așa că, mergi și tu să vizitezi legendara cascadă!
Timp mediu de vizitare
Program:
Adresă și contact:
sat Cașoca, com. Siriu, jud. Buzău
Parcul Central din Turnu Măgurele este locul unde aleg să se plimbe cei mai mulți locuitori ai orașului, fiind în același timp și una dintre atracțiile acestuia.
Cetatea medievală Turnu este situată în apropierea municipiului Turnu Măgurele.
Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” (27 iulie) din Siliştea-Gumeşti este unul dintre cele mai cunoscute așezăminte monahale pe pe întreg cuprinsul județului Teleorman.
Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” (29 iunie) este un alt locaș impozant din Alexandria și datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea.
Aria naturală și lacul Suhaia formează împreună o adevărată rezervație unde și-au făcut cuib o mulțime de păsări.
Mănăstirea Coșoteni poartă hramul „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” (26 octombrie) și datează din secolul al XVII-lea.
Opera Națională București a fost ridicată în anul 1953 și reprezintă una dintre instituțiile simbolice ale culturii din capitală.
Hanul lui Manuc este mai vechi decât Hanul cu tei, fiind construit în 1808 în stilul fortărețelor, în apropiere de Curtea Domnească.
Hanul cu Tei este un alt obiectiv specific Bucureștiului de altădată.
Parcul Cişmigiu mai este cunoscut și ca Grădina Cișmigiu, fiind unul dintre cele mai distinse și faimoase locuri unde pe vremuri obișnuiau să vină cei înstăriți.
Mănăstirea Stavropoleos se află în Centrul Vechi al Bucureștiului, iar biserica este reprezentativă pentru stilul arhitectural brâncovenesc.
Muzeul Național de Artă al României se numără printre cele mai prestigioase instituții de cultură ale țării, fiind în același timp cel mai mare muzeu de artă din România.