înapoi

Castrul roman de la Pietroasele

Castrul roman de la Pietroasele este un sit arheologic foarte valoros, mai ales pentru tezarului care a fost descoperit aici. Se consideră că ar fi fost realizat în secolul IV, în perioada împăratului roman Constantin cel Mare, în contextul luptei cu goții.

Aici a locuit Legiunea a XI-a Claudia de la Durostorum și era un întreg sistem complex bine pus la punct care servea nevoilor romanilor (odihnă, relaxare, distracție, antrenamente). În cadrul acestuia se află și termele (băi termale) romane, fiind găsite monede și diverse piese arheologice care atestă vechime acestuia. În apropierea acestuia în anul 1837 era scoasă la lumină „Cloșca cu puii de aur”, una dintre celebrele comori.

Deși a trecut prin mai multe provocări de-a lungul istoriei, începând cu anul 1971 este în siguranță la Muzeul Naţional de Istorie a României din București.

Așadar, cu siguranță este o destinație ce merită trecută în planul tău de călătorie și vizitată cu prima ocazie!

Adaugi "Castrul roman de la Pietroasele" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 15 atracții turistice din Buzău?
Reviews
  • Nu mai este cine stie ce! Ce vedeți în poze cam asta este! Din pacate nu merita drumul pana acolo decât dacă ai chef de o plimbare pe drumul vinului! 😂😂
  • Minunat . Locatia este sub un pod , nicidecum aici , dar se merita vazut ceea ce se poate vedea caci totul este inconjurat cu fiare si nu este acces. Sa traiasca primaria care nu a marcat cum se cuvine nici locul unde a fost gasit tezaurul . Felicitari primaria .
  • Daca aceasta comuna din judetul Buzau este cunoscuta si dincolo de granitele Romaniei este pentru tezaurul numit Closca cu puii de aur, vinul de Pietroasele si situl arheologic care dateaza din timpul imparatului roman Constantin cel Mare. Castrul a fost construit intre anii 324-330 si deteriorat cu succes atat de locuitorii zilelor noastre nestiind de importanta lui si carand piatra pentru construirea locuintelor lor, dar si a primarului de acum 50 ani care a tras conducta de apa rece prin vestigiile castrului. Ca mai toate termele romane si aici se pot vedea multe facilitati create pentru garnizoana castrului: bazine pentru tratamente, sali de lectura, muzica sau dans, dar si sali pentru exercitii si antrenamente. Constructia a beneficiat de finisaje deosebite, incaperi pardosite cu placi de marmura, pereti tencuiti cu mai multe straturi de mortar colorat pe care erau aplicate picturi, scene de vanatoare, plante animale, ferestre cu vitralii. Apa adusa din munte era incalzita si circula printr-un sistem de canale din caramizi si olane tubulare.
  • Exista doar câteva pietre, ultimele rămășițe din ruinele romane in curtea unui satean. Nu e nimic de vazut
  • Locul a fost un fel de SPA antic, cu incalzire in pardoseala la nivelul zero si incalzire cu aer cald dirijat prin coloanele de sustinere la nivelul unu, cu multa apa calda in cazi mari, patrate, cu zeci de metri de coloane din olane ceramice pentru plimbarea apei, ba chiar si cu vitralii si cu o centrala pe lemne. Tencuielile si finisajele sunt de exceptie. Locurile de sezut din bazine erau placate cu marmura. Chiar sub actuala sosea se poate vedea o sectiune din vechiul drum roman, care a rezistat bine mersi un mileniu jumatate sub rotile carelor. Un rol deosebit in mutilarea acestor therme l-a avut primarul comunei care nu a inteles sa ocoleasca locul cand a bagat conducta de apa rece. Santierul arheologic este in conservare, de aceea locul nu este foarte imbietor.
45min

Timp mediu de vizitare

Program:

  • Duminică Nonstop
  • Luni Nonstop
  • Marți Nonstop
  • Miercuri Nonstop
  • Joi Nonstop
  • Vineri Nonstop
  • Sâmbătă Nonstop

Adresă și contact:

 sat Pietroasele, com. Pietroasele, jud. Buzău

    Arată-mi sugestii din Muntenia:

Iți recomandăm în Teleorman următoarele locații :

Parcul Central din Turnu Măgurele

Parcul Central din Turnu Măgurele

Parcul Central din Turnu Măgurele este locul unde aleg să se plimbe cei mai mulți locuitori ai orașului, fiind în același timp și una dintre atracțiile acestuia.

Cetatea medievală Turnu

Cetatea medievală Turnu

Cetatea medievală Turnu este situată în apropierea municipiului Turnu Măgurele.

Mănăstirea Sfântul Pantelimon din Siliștea-Gumești

Mănăstirea Sfântul Pantelimon din Siliștea-Gumești

Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” (27 iulie) din Siliştea-Gumeşti este unul dintre cele mai cunoscute așezăminte monahale pe pe întreg cuprinsul județului Teleorman.

Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” (29 iunie) este un alt locaș impozant din Alexandria și datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea.

Aria naturală și lacul Suhaia

Aria naturală și lacul Suhaia

Aria naturală și lacul Suhaia formează împreună o adevărată rezervație unde și-au făcut cuib o mulțime de păsări.

Mănăstirea Coșoteni

Mănăstirea Coșoteni

Mănăstirea Coșoteni poartă hramul „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” (26 octombrie) și datează din secolul al XVII-lea.

Iți recomandăm în București următoarele locații :

Spectacol la Opera Națională București

Spectacol la Opera Națională București

Opera Națională București a fost ridicată în anul 1953 și reprezintă una dintre instituțiile simbolice ale culturii din capitală.

Hanul lui Manuc

Hanul lui Manuc

Hanul lui Manuc este mai vechi decât Hanul cu tei, fiind construit în 1808 în stilul fortărețelor, în apropiere de Curtea Domnească.

Hanul cu Tei

Hanul cu Tei

Hanul cu Tei este un alt obiectiv specific Bucureștiului de altădată.

Parcul Cişmigiu

Parcul Cişmigiu

Parcul Cişmigiu mai este cunoscut și ca Grădina Cișmigiu, fiind unul dintre cele mai distinse și faimoase locuri unde pe vremuri obișnuiau să vină cei înstăriți.

Mănăstirea Stavropoleos

Mănăstirea Stavropoleos

Mănăstirea Stavropoleos se află în Centrul Vechi al Bucureștiului, iar biserica este reprezentativă pentru stilul arhitectural brâncovenesc.

Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Național de Artă al României se numără printre cele mai prestigioase instituții de cultură ale țării, fiind în același timp cel mai mare muzeu de artă din România.