Catedrala Ortodoxă din Călărași îl are ca ocrotitor pe Sfântul Nicolae (6 decembrie) și se spune că datează de pe vremea când se întemeia orașul (între secolele XVII-XVIII). Unii susțin că ar fi chiar mai veche de-atât, însă e cert că a avut un rol însemnat în comunitatea călărășenilor de-a lungul timpului. Până și denumirea veche a orașului, Lichirești, se pare că e legată tot de hramul bisericii, mai exact de locul natal al Sfântului Nicolae, Lichia (o zonă din Turcia de azi). Distrusă de cutremurul din iarna lui 1829, va fi reconstruită, iar de-a lungul vremii renovată. Acest lucru s-a întâmplat la începutul secolului al XX-lea. Pictura a fost realizată în stil realist în 1908, de către italianul Orest Cantini, iar în 1968 a fost repusă în valoare de pictorul Eugen Profeta din Bucureşti. Are două turle pe acoperiș, la intrare întâmpinându-te patru piloni.
Declarată monument de arhitectură religioasă, așteaptă să-i treci pragul și să o incluzi în planul tău!
Timp mediu de vizitare
*30
Program:
Adresă și contact:
str. Sfântul Nicolae nr. 35, mun. Călărași, jud. Călărași
Contactează:
Vezi telefonParcul Central din Turnu Măgurele este locul unde aleg să se plimbe cei mai mulți locuitori ai orașului, fiind în același timp și una dintre atracțiile acestuia.
Cetatea medievală Turnu este situată în apropierea municipiului Turnu Măgurele.
Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” (27 iulie) din Siliştea-Gumeşti este unul dintre cele mai cunoscute așezăminte monahale pe pe întreg cuprinsul județului Teleorman.
Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” (29 iunie) este un alt locaș impozant din Alexandria și datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea.
Aria naturală și lacul Suhaia formează împreună o adevărată rezervație unde și-au făcut cuib o mulțime de păsări.
Mănăstirea Coșoteni poartă hramul „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” (26 octombrie) și datează din secolul al XVII-lea.
Opera Națională București a fost ridicată în anul 1953 și reprezintă una dintre instituțiile simbolice ale culturii din capitală.
Hanul lui Manuc este mai vechi decât Hanul cu tei, fiind construit în 1808 în stilul fortărețelor, în apropiere de Curtea Domnească.
Hanul cu Tei este un alt obiectiv specific Bucureștiului de altădată.
Parcul Cişmigiu mai este cunoscut și ca Grădina Cișmigiu, fiind unul dintre cele mai distinse și faimoase locuri unde pe vremuri obișnuiau să vină cei înstăriți.
Mănăstirea Stavropoleos se află în Centrul Vechi al Bucureștiului, iar biserica este reprezentativă pentru stilul arhitectural brâncovenesc.
Muzeul Național de Artă al României se numără printre cele mai prestigioase instituții de cultură ale țării, fiind în același timp cel mai mare muzeu de artă din România.