Biserica ortodoxă din Feleacu poartă hramul „Sfânta Cuvioasă Parachiva” (14 octombrie) și face parte din categoria monumentelor istorice românești din perioada medievală a Transilvaniei. Ctitorită de voievodul moldovean Ștefan cel Mare spre finalul secolului al XV-lea, aceasta a fost construită din piatră de către episcopul vremii, Danciu-Daniil, în stil gotic, înlocuind vechea biserică din lemn a satului. În 1488 devine reședință arhiepiscopală, iar peste 10 ani mitropolitană, ocazie cu care primește un tetraevanghelier de la unul dintre curtenii domnitorului din Moldova. Se consideră că această biserică este primul locaș de cult medieval de rit grecesc ridicat în Ardeal. Pictura datează de pe la mijlocul secolului al XVIII-lea. La subsolul așezământului au fost găsite patru morminte, despre care se crede că ar aparține mitropoliților Transilvaniei, din perioada cât a fost reședința la Feleacu. În anii `20 este restaurată la îndemnul lui Nicolae Iorga, sprijinit de regele Ferdinand.
Iar acum te așteaptă și pe tine să îi treci pragul.
Timp mediu de vizitare
Program:
Adresă și contact:
E60, sat Feleacu, com. Feleacu, jud. Cluj
Contactează:
Vezi telefonSângeorz-Băi este una dintre cele mai cunoscute stațiuni de pe meleagul bistrițean.
Castelul contelui Bethlen de la Arcalia este unul dintre cele mai cunoscute de pe teritoriul bistrițean.
Locul preferat de vânătoare al lui Ceauşescu din județul Bistrița-Năsăud se află în Munții Călimani, într-o pădure unde este cabana de la Dealul Negru.
Valea Vinului este singura localitate din Parcul Național Munții Rodnei .
Pianu de Jos nu are cel mai mare pian din țară, dar are cel mai mare teren natural de golf din România.
Teatrul de Păpuşi „Prichindel”. 8 actori, 6 oameni care lucrează pentru scenă, 3 persoanepentru marketing, 4 responsabili de bani, de acte și de echipă și 5 inși care se ocupă de aprovizionare, producție și administrație.
Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” are o suprafață de 21 de hectare și cu peste 12.000 de specii de arbori, fiind înființat în 2001.
Mănăstirea Oașa, aflată la peste 1200 metri altitudine, în Munții Șureanu, între păduri de conifere și la destui kilometri depărtare de prima așezare omenească.
Izbucul Tăuzului are o suprafață de circa un hectar, aflându-se pe aria teritoarială a comunei Arieșeni, satul Hodobana din Munții Bihorului
Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni este un alt loc mirific al județului Alba.
Transfăgărășanul este cunoscut ca cea mai spectaculoasă rută care străbate Carpații Meridionali (DN7C), fiind botezat „drumul din nori”.