Catedrala Mitropolitană Ortodoxă din Cluj este situată în centrul orașului, în Piața Avram Iancu și are ca hram „Adormirea Maicii Domnului” (15 august).
Monument important de artă românească, aceasta a fost construită în stil neobizantin, combinat cu elemente românești, sub îndrumarea și supravegherea episcopului Nicolae Ivan în perioada 1923-1933.
A fost primul edificiu de această anvergură ridicat după Marea Unire din 1918 și încă de când a fost proiectată i s-a oferit o importanță națională.
Este catedrală arhiepiscopală a Vadului, Feleacului și Clujului începând cu anul 1973. Din 2006 este reședința Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.
Aici se află și un muzeu care adăpostește icoane vechi, manuscrise, diverse obiecte de cult și multe alte exponate care păstrează parfumul istoric al zonei.
Merită să o incluzi în planul tău și dacă ai vreme, poți să-ți odihnești sufletul la una dintre slujbele de peste zi.
Timp mediu de vizitare
*30
Parcare:
cu plată
Program:
Se poate vizita și în intervalele 08:00-12:00 sau 18:00-20:00 când se țin slujbele religioase.
Adresă și contact:
bd. Piața Avram Iancu, orașul Cluj-Napoca , jud. Cluj
Website:
https://www.mitropolia-clujului.roContactează:
Vezi telefonSângeorz-Băi este una dintre cele mai cunoscute stațiuni de pe meleagul bistrițean.
Castelul contelui Bethlen de la Arcalia este unul dintre cele mai cunoscute de pe teritoriul bistrițean.
Locul preferat de vânătoare al lui Ceauşescu din județul Bistrița-Năsăud se află în Munții Călimani, într-o pădure unde este cabana de la Dealul Negru.
Valea Vinului este singura localitate din Parcul Național Munții Rodnei .
Pianu de Jos nu are cel mai mare pian din țară, dar are cel mai mare teren natural de golf din România.
Teatrul de Păpuşi „Prichindel”. 8 actori, 6 oameni care lucrează pentru scenă, 3 persoanepentru marketing, 4 responsabili de bani, de acte și de echipă și 5 inși care se ocupă de aprovizionare, producție și administrație.
Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” are o suprafață de 21 de hectare și cu peste 12.000 de specii de arbori, fiind înființat în 2001.
Mănăstirea Oașa, aflată la peste 1200 metri altitudine, în Munții Șureanu, între păduri de conifere și la destui kilometri depărtare de prima așezare omenească.
Izbucul Tăuzului are o suprafață de circa un hectar, aflându-se pe aria teritoarială a comunei Arieșeni, satul Hodobana din Munții Bihorului
Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni este un alt loc mirific al județului Alba.
Transfăgărășanul este cunoscut ca cea mai spectaculoasă rută care străbate Carpații Meridionali (DN7C), fiind botezat „drumul din nori”.