înapoi

Cetatea Histria

Cetatea Histria este una dintre cele mai renumite și vechi așezări urbane de pe teritoriul românesc, datând din secolul al VII-lea, î. e. n. A fost construită de grecii antici, coloniști din Milet (pe partea Turciei asiatice de azi) cu scopul de a face comerț. Numele îi vine de la denumirea grecească a Dunării- „Istros”. Avea și statutul de port la Marea Neagră, la fel ca Tomis și Callatis. A fost o cetate care s-a dezvoltat și a funcționat încontinuu vreme de aproape un mileniu și jumătate, din perioada Greciei Antice până la Imperiul Bizantin, chiar dacă a mai întâmpinat și vicisitudinile istoriei. A fost sub stăpânire grecească, a fost aliată o perioadă cu dacii, iar când a fost cucerită de romani și-a pierdut autonomia, dar s-a dezvoltat în continuare. În secolul al XIX-lea este descoperită de un arheolog francez, iar în secolul următor, în anul 1914, arheologul român Vasile Pârvan este cel care se ocupă de cercetarea ruinelor cetății. 

Lângă ea se află și un muzeu, așa că propune-ți și tu să ajungi aici!

Adaugi "Cetatea Histria" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 15 atracții turistice din Constanța?
Reviews
  • Este in monument istoric care trebuie văzut Drumul pana la cetate este foarte bun,traseele din cetate cat si cele din muzeu sunt bine delimitate ,și poti sa obții informații de pe panourile afisate. Foarte interesant
  • Istoria locurilor arată priceperea si dorința unor oameni puternici (eleni ) de a se descurcă în orice condiții. Au facut din Histria o așezare pe care popoarele migratoare și-au dorit-o să o cucerească.
  • Avem un patrimoniu multicultural deosebit in Dobrogea. Cetatea Histria este un vestigiu al civilizatiei antice, care din pacate este "ocolit" de grija autoritatilor ca multe alte vestigii din Romania. Locul pare ca este in paragina, cu iarba crescuta incepe sa inghita unele zone. Din cetate se vede lacul Sinoe. Situl arheologic ar putea atrage mii de vizitatori daca ar fi promovat cum trebuie. Drumul este asfaltat pana acolo, trebuie condus cu atentie pentru ca exista portiuni cu gropi.
  • Impresionantă prin valoarea ei istorică și ca întindere. Lasă un gust amar precara întreținere a acesteia. Vegetația este lăsată să crească peste ea, trista întâmpinare a turiștilor, oarecum deplorabilă. Este mult de îmbunătățit. In mod normal, aici ar fi trebuit să fie un furnicar de turiști!
  • Un vestigiu al civilizatiilor antice care s-a mentinut in conditii suficient de bune pentru a arata mostenirea multiculturala a Dobrogei. Privelistea catre lacul Sinoe este foarte frumoasa. Totusi, locul este un pic neingrijit, panourile explicative lasa un pic de dorit, la fel si personalul care parea sa nu deobrdeze de entuziasm pentru situl arheologic. Drumul pana acolo este asfaltat, ultima portiune are cateva gropi. Cetatea merita 5 stele +!

Intrare cu plată

10 lei/persoană
30min

Timp mediu de vizitare

Program:

  • Duminică 09:00 - 20:00
  • Luni Închis
  • Marți Închis
  • Miercuri 09:00 - 20:00
  • Joi 09:00 - 20:00
  • Vineri 09:00 - 20:00
  • Sâmbătă 09:00 - 20:00
* Iarna: 9-17 luni și marți- închis.

Adresă și contact:

DJ 226A, com. Istria, jud. Constanța

Contactează:

Vezi telefon
    Arată-mi sugestii din Transilvania:

Iți recomandăm în Bistrița-Năsăud următoarele locații :

Sângeorz-Băi

Sângeorz-Băi

Sângeorz-Băi este una dintre cele mai cunoscute stațiuni de pe meleagul bistrițean.

Castelul  Bethlen de la Arcalia

Castelul Bethlen de la Arcalia

Castelul contelui Bethlen de la Arcalia este unul dintre cele mai cunoscute de pe teritoriul bistrițean.

Locul preferat de vânătoare al lui Ceauşescu

Locul preferat de vânătoare al lui Ceauşescu

Locul preferat de vânătoare al lui Ceauşescu din județul Bistrița-Năsăud se află în Munții Călimani, într-o pădure unde este cabana de la Dealul Negru.

Valea Vinului

Valea Vinului

Valea Vinului este singura localitate din Parcul Național Munții Rodnei .

Iți recomandăm în Alba următoarele locații :

Golf la Pianu de Jos

Golf la Pianu de Jos

Pianu de Jos nu are cel mai mare pian din țară, dar are cel mai mare teren natural de golf din România.

Cu cei mici la Teatrul de Păpuşi Prichindel

Cu cei mici la Teatrul de Păpuşi Prichindel

Teatrul de Păpuşi „Prichindel”.  8 actori, 6 oameni care lucrează pentru scenă, 3 persoanepentru marketing, 4 responsabili de bani, de acte și de echipă și 5 inși care se ocupă de aprovizionare, producție și administrație.

Parcul Dendrologic Dr. Ioan Vlad

Parcul Dendrologic Dr. Ioan Vlad

Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” are o suprafață de 21 de hectare și cu peste 12.000 de specii de arbori, fiind înființat în 2001.

Mănăstirea Oașa

Mănăstirea Oașa

Mănăstirea Oașa, aflată la peste 1200 metri altitudine, în Munții Șureanu, între păduri de conifere și la destui kilometri depărtare de prima așezare omenească.

Izbucul Tăuzului

Izbucul Tăuzului

Izbucul Tăuzului are o suprafață de circa un hectar, aflându-se pe aria teritoarială a comunei Arieșeni, satul Hodobana din Munții Bihorului

Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni

Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni

Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni este un alt loc mirific al județului Alba.

Iți recomandăm în Argeș următoarele locații :

Transfăgărășan

Transfăgărășan

Transfăgărășanul este cunoscut ca cea mai spectaculoasă rută care străbate Carpații Meridionali (DN7C), fiind botezat „drumul din nori”.