înapoi

Edificiul roman cu mozaic

Edificiul roman cu mozaic este unul dintre obiectivele turistice recunoscute ale Constanței. Istoria acestuia se împletește cu cea a cetății Tomisului, fiind descoperit în anul 1959 când aveau loc lucrări în zona Pieței Ovidiu. Ulterior s-au demarat cercetări arheologice, stabilindu-se că edificiul ar data de prin secolul al IV-lea d.Hr. Adică din perioada domniei împăratului roman, Constantin cel Mare. Acesta consta într-o clădire cu mai multe terase, a căror atracție principală o reprezenta mozaicul pardoselilor, care avea diverse motive și simboluri. De asemenea, prezența edificiului în vremea cetății antice Tomis demonstra intensitatea comerțului sau tumultul vieții sociale și economice a vremii. Era o clădire portuară mare de circa 2000 de metri pătrați, dintre care numai 700 se păstrează în prezent. Colecțiile de exponate specifice negoțului de atunci și piese deosebite, cu parfum din istoria antică, te așteaptă să le admiri.

 

 

Așadar, fă-ți bagajele și vino să vizitezi edificiul roman!

Adaugi "Edificiul roman cu mozaic" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 15 atracții turistice din Constanța?
Reviews
  • Wow! Nici nu stiam ca exista un asemenea muzeu la noi, un loc cu istorie! Un loc unic! ❤️
  • O piese de istorie inestimabilă, care, din păcate, nu este pusă în valoare. Unul din cele mai mari Mozaicuri Romane, de o frumusețe aparte. Merită văzut, și încercați să călătoriți cu ochii minții în trecu.
  • Putin dezamagitor sa vezi ca e aceeasi stare ca acum 35 de ani, cand se filma BD la munte si la mare. Nu e mare lucru schimbat, cu toate ca ce a fost in acest spatiu are o istorie frumoasa. Personalul este foarte amabil si am avut parte de explicatii remarcabile dupa ce am adresat o intrebare.
  • Edificiul, cu aproape 2.000 m pătrați de mozaic, înălțat în secolul al IV-lea e.n., probabil sub domnia împăratului Constantin cel Mare, în locul unor edificii portuare anterioare, a fost reparat în diverse etape până la începutul secolului al VII-lea, când își încheie existența odată cu părăsirea cetății antice Tomis, în urma marilor năvăliri. Situat pe faleza de vest, deasupra portului modern, edificiul cuprindea trei terase și făcea legătura între nivelul orașului și cel al portului antic. Terasa A reprezintă nivelul de locuire antic. Hala cu paviment de mozaic, de 100m lungime și 20 m lățime, avea o suprafață inițială de 2.000 m pătrați, acoperită probabil, în Antichitate, cu o mare boltă sprijinită de stâlpi, și se află pe terasa B. Din această hală, se mai păstrează o parte din peretele lung, unul dintre pereții laterali și mai ales o porțiune de 850 mp. din paviment, suficient pentru a deduce cum arăta marea construcție portuară. Primul prezintă o ordonanță de arcade deschise înspre mare, fiind acoperit în întregime cu un placaj de marmură albă și policromă. Coloanele arcadelor erau decorate cu frumoase capiteluri decorate cu frunze de acantă și cu figuri zoomorfe sau antropomorfe în centru. Terasa C constituie nivelul încăperilor-magazii (11 încăperi cu tavan boltit). La același nivel, în continuarea edificiului, se află o serie de încăperi care au servit drept ateliere. Terasa D reprezintă nivelul altor magazii pentru depozitarea mărfurilor, aflate chiar în fața cheiurilor portului antic. Se află în prezent sub nivelul mării. Legătura între terase se făcea printr-o scară cu trepte largi și înalte din calcar.
  • Istorie si documentare autencica. Mi-a placut mult micutul muzeu.

Intrare cu plată

10 lei/persoană
30min

Timp mediu de vizitare

Program:

  • Duminică 09:00 - 20:00
  • Luni 09:00 - 20:00
  • Marți 09:00 - 20:00
  • Miercuri 09:00 - 20:00
  • Joi 09:00 - 20:00
  • Vineri 09:00 - 20:00
  • Sâmbătă 09:00 - 20:00
* Programul de iarnă: 09-17

Adresă și contact:

Piața Ovidiu nr. 12, orașul Constanța, jud. Constanța

Contactează:

Vezi telefon
    Arată-mi sugestii din Dobrogea:

Iți recomandăm în Tulcea următoarele locații :

Teatru la Centrul Cultural Jean Bart din Tulcea

Teatru la Centrul Cultural Jean Bart din Tulcea

Centrul Cultural Jean Bart din Tulcea (CCJBT) este una dintre cele mai importante clădiri ale orașului, adăpostind sub umbrela sa trei instituții distincte: Centrul de Cercetare, Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale, Teatrul „Jean Bart”, plus Școala Populară de Arte și Meserii.

Rezervaţia naturală Beidaud

Rezervaţia naturală Beidaud

Rezervaţia naturală Beidaud este situată în comuna cu același nume și se întinde pe o suprafață ce măsoară peste 1000 de hectare.

Limanul Traian

Limanul Traian

Lacul sau Limanul Traian se află pe teritoriul comunei Cerna și mai este cunoscut ca Lacul Cerna.

Rezervaţia Dealul Bujorului din Cuciurova

Rezervaţia Dealul Bujorului din Cuciurova

Rezervaţia Dealul Bujorului din Cuciurova se află pe lista celor mai frumoase și prețioase arii floristice din țară.

Muzeul de Artă Orientală din Babadag

Muzeul de Artă Orientală din Babadag

Muzeul de Artă Orientală din Babadag este unul dintre obiectivele pe care probabil te-ai aștepta să existe în acest oraș, mai ales dacă arunci o privire la istoria regiunii.

Cetatea Halmyris

Cetatea Halmyris

Cetatea Halmyris este situată pe aria localității Murighiol din comuna cu nume omonim.

Iți recomandăm în Constanța următoarele locații :

Stațiunea Mamaia

Stațiunea Mamaia

Stațiunea Mamaia este cea mai mare de pe litoral, pe locul al doilea urmând Eforie.

Stațiunea Eforie Nord

Stațiunea Eforie Nord

Stațiunea Eforie Nord este destinată atât pentru turiștii iubitori de mare, cât și celor care au nevoie de tratamentele puse la dispoziție de zona balneară de lângă lacul Techirghiol.

Stațiunea Costinești

Stațiunea Costinești

Stațiunea Costinești este o altă destinație renumită de pe litoralul Mării Negre, fiind în mod special preferată de categoria turiștilor tineri.

Stațiunea Vama Veche

Stațiunea Vama Veche

Stațiunea Vama Veche se află pe teritoriul comunei Limanu și este una dintre cele mai cunoscute destinații maritime.

Peștera Sfântului Andrei

Peștera Sfântului Andrei

Peștera „Sfântului Andrei” (30 noiembrie) este una dintre cele mai frumoase și concrete mărturii ale creștinismului de pe pământul românesc, aflându-se printre primele locașuri creștine.

La teatru în Constanța

La teatru în Constanța

Teatrul „Ovidius” sau Teatrul de Stat din Constanța (TSC) este una dintre cele mai de seamă instituții de cultură ale orașului.