Peștera Movile se află printre cele mai cunoscute și însemnate rezervații speologice de pe tărâmul dobrogean. Unicitatea acesteia constă în faptul că în subteranul ei se află un ecosistem care trăiește paralel cu realitatea de la suprafața peșterii. Are o vechime de peste 5 milioane de ani și adăpostește peste 30 de specii de nevertebrate și microorganisme care s-au adaptat la mediul peșterii cu nivelul redus de oxigen și lipsa luminii. În schimb, atmosfera este toxică pentru oameni. Măsoară 300 de metri lungime și a fost descoperită în 1986 de un geolog român. Datorită fenomenului pe care-l conservă, peștera a ajuns și în lumina reflectoarelor celor de la NASA, care au trimis cercetători. Aceștia au ajuns la concluzia că în cazul unei calamități sau a unui atac nuclear, peștera ar scăpa nevătămată, datorită ecosistemului dezvoltat în interiorul ei. Din acest motiv, la suprafață a fost pusă o placă de beton cu avertismente, iar în peșteră au acces numai speologii.
Cu toate acestea, merită să o pui în planul tău de călătorie și să o vizitezi chiar și numai la exterior!
Timp mediu de vizitare
Program:
Adresă și contact:
str. 1 Mai, orașul Mangalia, jud. Constanța
Centrul Cultural Jean Bart din Tulcea (CCJBT) este una dintre cele mai importante clădiri ale orașului, adăpostind sub umbrela sa trei instituții distincte: Centrul de Cercetare, Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale, Teatrul „Jean Bart”, plus Școala Populară de Arte și Meserii.
Rezervaţia naturală Beidaud este situată în comuna cu același nume și se întinde pe o suprafață ce măsoară peste 1000 de hectare.
Lacul sau Limanul Traian se află pe teritoriul comunei Cerna și mai este cunoscut ca Lacul Cerna.
Rezervaţia Dealul Bujorului din Cuciurova se află pe lista celor mai frumoase și prețioase arii floristice din țară.
Muzeul de Artă Orientală din Babadag este unul dintre obiectivele pe care probabil te-ai aștepta să existe în acest oraș, mai ales dacă arunci o privire la istoria regiunii.
Cetatea Halmyris este situată pe aria localității Murighiol din comuna cu nume omonim.
Stațiunea Mamaia este cea mai mare de pe litoral, pe locul al doilea urmând Eforie.
Stațiunea Eforie Nord este destinată atât pentru turiștii iubitori de mare, cât și celor care au nevoie de tratamentele puse la dispoziție de zona balneară de lângă lacul Techirghiol.
Stațiunea Costinești este o altă destinație renumită de pe litoralul Mării Negre, fiind în mod special preferată de categoria turiștilor tineri.
Stațiunea Vama Veche se află pe teritoriul comunei Limanu și este una dintre cele mai cunoscute destinații maritime.
Peștera „Sfântului Andrei” (30 noiembrie) este una dintre cele mai frumoase și concrete mărturii ale creștinismului de pe pământul românesc, aflându-se printre primele locașuri creștine.
Teatrul „Ovidius” sau Teatrul de Stat din Constanța (TSC) este una dintre cele mai de seamă instituții de cultură ale orașului.