înapoi

Palatul Marincu

Palatul Marincu din Calafat este unul dintre edificiile grandioase și impunătoare ale orașului.

În prezent acesta adăpostește Muzeul de Artă și Etnografie, decizie care a fost luată din anul 1968 de Consiliul Popular Judeţean Dolj.

A fost construit de vechiul primar al Calafatului, Ștefan Marincu, alături de soția sa, din dorința de a realiza ceva în momeria fiicei lor, Mărioara, care murise la o vârstă fragedă de numai 13 ani de TBC.

Lucrările s-au desfășurat între anii 1904-1908, fiind realizat în stilul arhitectural eclectic și neoclasic francez, în cadrul căruia se regăsesc elemente de baroc şi rococo.

Lucrările au fost efectuate de italienii Pietro Adotti, Georgetti și Traunero, împreună cu arhitectul Constantin Rogalski. După moartea sa, el a lăsat prin testament trecerea edificiului în patrimoniul orașului.

Edificiul este inclus pe lista monumentelor istorice și adăpostește colecții de artă românească, precum picturi, grafică sau sculpturi și expoziții de artă populară.

Așadar, adaugă-l musai în planul tău și vino să-l vizitezi!

 

Adaugi "Palatul Marincu" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 15 atracții turistice din Dolj?
Reviews
  • Stefan Marincu, fost primar al Calafatului si cel care a înființat prima banca a orașului, om cult, harnic si priceput și-a transmis toată durerea si suferința pricinuita de pierderea odoarelor sale, in acest palat care astăzi găzduiește Muzeul de Arta si Etnografie. Creat intr-un stil eclectic al vremii, neoclasicism francez cu accente baroc si rococo te uimește de la intrare: de o parte si de alta a ușilor din fier forjat cu geamuri de cristal si monogramă stau coloane albe cu capiteluri corintice, doi lei maiestuoși ciopliți in piatra, iar frontonului din fata cupolei centrale i-au fost "dăruite" doua grupuri statuare. Tot palatul a fost împodobit numai cu fineturi ale vremii, de la mobilă stil Louis XIV sau Louis XVI, tapiserii si covoare aduse din Franța la marmura din Italia, alba cu irizații verzi, roșii sau crem, oglinzi Murano, scări răsfirate in evantai cu balustrade dantelate aurii, candelabre suflate cu aur si cupe de clestar, uși masive din lemn de stejar si parchet luminos din același lemn , pana la decorațiunile pereților si tavanelor cu broderii, stucaturi si aplice de cristal, zugrăvite in culori deschise de un galben pal, rozul miezului de caisa, verdele stins si lucirile foitei de aur. Palatul Marincu a cunoscuta faima si bogăția vremurilor, a primit personalități si a organizat petreceri pentru ele sau pentru protipendada Calafatului, micul port activ si cosmopolit al Dunării, legat economic si intelectual de Budapesta si Viena si prin ele si de celelalte mari capitale ale Apusului. Aceasta Belle Epoque, unica si neuitata, a ținut pana la tragedia întâiului război mondial. Palatul Marincu a găzduit numeroase școli si colegii pana la instalarea comunismului, apoi un Centru scolar agricol, chiar si câteva secții din Sfatul Popular Raional, Casa Pionierilor, ca mai apoi din 1970 sa se înceapă munca titanica de strângere a zestrei Muzeului de Arta din Calafat. Palatul muzeu Marincu, nobila donație, giuvaerul Calafatului, prețiosul edificiu ce și-a recapatat "culoarea" după sumbrul comunism este monument istoric al Patrimoniul National. Cuvintele sunt sărace pentru a descrie ce numai ochii pot admira. Vizitati-l!!!
  • Construit la începutul secolului XX ,Palatul transformat în Muzeu de Artă și Etnografie in 1960, te cucerește prin arhitectura și stilul său eclectic,prin frumusețea și finețea ornamentelor,ineditul tapetelor și plafoanelor dar și prin întreaga colecție de artă,în marea majoritate contemporană, prin prezența elementelor specifice satului românesc organizate într-o autentică gospodărie. Aici istoria ne vorbește prin tablouri și o serie de documente autentice.
  • Bravo pt ghid
  • Foarte interesant.
  • Aici vedeti istoria Calafat.
45min

Timp mediu de vizitare

*45

Program:

  • Duminică Închis
  • Luni Închis
  • Marți 08:00 - 15:00
  • Miercuri 08:00 - 15:00
  • Joi 08:00 - 15:00
  • Vineri 08:00 - 15:00
  • Sâmbătă 08:00 - 12:00

Adresă și contact:

str. 22 Decembrie nr. 6, mun. Calafat, jud. Dolj

Contactează:

Vezi telefon
    Arată-mi sugestii din Oltenia:

Iți recomandăm în Olt următoarele locații :

Rezervația de bujori sălbatici din Pădurea Călugărească

Rezervația de bujori sălbatici din Pădurea Călugărească

Rezervația de bujori sălbatici din Pădurea Călugărească, a Academiei din Stoicănești se întinde pe o suprafață de circa 50 de hectare.

Mănăstirea Strehareți

Mănăstirea Strehareți

Mănăstirea Strehareți este adăpostită de orașul Slatina și datează din secolul al XVII-lea.

Casa Iancu Jianu

Casa Iancu Jianu

Casa memorială „Iancu Jianu“ (1787-1842) din Caracal e singurul obiectiv din țară care a fost înființat în amintirea unui haiduc, singurul de origine nobilă din Oltenia.

Muzeul Județean Olt

Muzeul Județean Olt

Muzeul Județean Olt se află în reședința de județ și a fost inaugurat în anul 1952 sub denumirea de Muzeul Raional Slatina.

Spectacol de teatru în Caracal

Spectacol de teatru în Caracal

Teatrul Național din Caracal este unul dintre edificiile emblematice ale orașului.

Biserica și Curtea Domnească din Caracal

Biserica și Curtea Domnească din Caracal

Biserica și Curtea Domnească din Caracal sunt un alt exemplu de obiectiv istoric din județul Olt.

Iți recomandăm în Vâlcea următoarele locații :

Stațiunea Voineasa

Stațiunea Voineasa

Stațiunea Voineasa se află în comuna omonimă, așezată pe Valea Lotrului, la poalele munților cu același nume.

Stațiunea Călimănești-Căciulata

Stațiunea Călimănești-Căciulata

Stațiunea Călimănești-Căciulata este o altă destinație turistică renumită din județul Vâlcea.

Cascada Apa Spânzurată

Cascada Apa Spânzurată

Cascada Apa Spânzurată este un alt obiectiv natural care atrage turiștii în județul Vâlcea.

Mănăstirea Hurezi

Mănăstirea Hurezi

Mănăstirea Hurezi se numără printre cele mai vestite așezăminte monahale de pe cuprinsul țării, reprezentative pentru stilul arhitectural brâncovenesc.

Lacul Gâlcescu

Lacul Gâlcescu

Lacul Gâlcescu este una dintre cele mai însemnate atracții naturale din cadrul Munților Parâng.

Muzeul de Istorie Vâlcea

Muzeul de Istorie Vâlcea

Muzeul de istorie din Râmnicu Vâlcea este adăpostit ca secție în cadrul Muzeului Județean „Aurelian Sacerdoțeanu”.