Biserica fortificată „Precista” este unul dintre simbolurile orașului și datează din secolul al XVII-lea. Poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului” (15 august) și este inclusă pe lista monumentelor istorice, fiind cel mai vechi așezământ religios din Galați. Înălțată în perioada domnitorului Vasile Lupu, între anii 1643-1647, biserica fortificată avea și rol de apărare împotriva inamicilor, făcând parte din cetate. La construirea ei a fost adusă și piatră de la ruinele unui castru roman (din Tirghina-Bărboși). Până în secolul al XIX-lea a fost supusă intemperiilor istoriei (flăcări, jafuri, cutremure sau atacuri de distrugere a locașului). De-a lungul secolelor al XIX-lea și al XX-lea, biserica a beneficiat de mai multe reabilitări. Arhiectura acesteia îmbină trei stiluri arhietectonice creștine: moldovenesc, muntenesc și transilvănean. O perioadă a funcționat și ca muzeu, păstrându-se până în prezent o colecție de icoane vechi.
Așadar, include-o în planul tău de călătorie și vino să o vizitezi!
Timp mediu de vizitare
Program:
Adresă și contact:
str. Roșiori nr. 2, orașul Galați, jud. Galați
Contactează:
Vezi telefonBiserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.
Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.
Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).
Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.
Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.