Mănăstirea Buciumeni se află în localitatea cu același nume și a fost declarată ca monument istoric, fiind una dintre cele mai vechi locașuri de cult ale județului Galați. Primele urme ale vieții monahale de aici se pare că dăinuie din secolul al XVI-lea. Două secole mai târziu se ridica o mică biserică de lemn la inițiativa unor călugărițe, care ulterior a fost strămutată în cimitirul Mănăstirii Bogdana. Apoi, o perioadă a funcționat ca metoc al mănăstirii Văratec, însă între 1840-1844 s-a construit biserica din prezent. În 1860 schitul este desființat, iar spre finalul secolului este reabilitată și pictată la inițiativa episcopului Melchisedec al Romanului. Trece cu greu prin intemperiile istoriei (mai ales de regimul comunist) și ale naturii (cutremure), urmând ca după 1990 să înflorească viața monahală a mănăstirii. Este situată într-un loc pitoresc, plin de natură și de liniște. Aici viețuiește o obște de maici, iar biserica poartă două hramuri: „Sfânta Treime” şi „Acoperământul Maicii Domnului” (1 octombrie).
Așa că, vino și tu să o vezi!
Timp mediu de vizitare
Program:
Adresă și contact:
DJ252, sat Buciumeni, com. Buciumeni, jud. Galați
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.
Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.
Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).
Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.
Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.