înapoi

Catedrala Domnească din Târgu-Jiu

Catedrala Domnească din Târgu-Jiu se afă în centrul orașului și este unul dintre monumentele istorice ale acestuia.

Datează de la mijlocul secolului al XVIII-lea și poartă hramul „Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil”.

Mai întâi a fost pictată în stil bizantin și apoi în stil renascentist de către zugravul Mihail (Mișu) Popp.

I se mai spune și Biserica Negustorilor pentru că a fost ctitorită de Dobre Sîrbu și Radu Cupetu, care făceau negoț. De asemenea, mai era cunoscută și ca „Biserica de la Jii”, căci odinioară acest râu trecea prin fața catedralei. Mai poate fi numită și „a filosofilor”, datorită faptului că pe exterior sunt zugrăvite chipuri precum: Aristotel, Hipocrate, Socrate, Pitagora și alții.

Comuniștii au vrut s-o dărâme, dar au reușit doar închiderea ei în perioada 1961-1980. Slujbele au început să aibă loc abia după nouă ani, de Crăciun.

În jurul anilor 1930 a fost restaurată pictura și în prezent e una dintre atracțiile Târgu-Jiului.

Așa că, include-o și tu în planul de călătorie și trece-i pragul cu prima ocazie!

Adaugi "Catedrala Domnească din Târgu-Jiu" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 15 atracții turistice din Gorj?
Reviews
  • Biserica „Sf. Voievozi” din Târgu Jiu este un monument istoric aflat pe teritoriul municipiului Târgu Jiu. Biserica "Sfinții Voievozi", aflată în Piața Victoriei, în fața Palatului Comunal, este ctitoria negustorilor Dobre Sîrbu și Radu Cupetu ale căror portrete pot fi văzute în pronaos. Construcția s-a realizat între 1748-1764, imobilul fiind cunoscut și sub numele Biserica Negustorilor, Biserica Domnească și chiar Biserica "de la Jii". Planul bisericii este în formă de cruce. Construcția a suferit de-a lungul timpului mai multe intervenții care nu i-au alterat forma originală. În 1843, cu ajutorul lui Pavel Kisseleff se zugrăvește și înfrumusețează catapeteasma, iar în 1855 pictura în stilul bizantin este acoperită cu pictura în stilul renașterii de către pictorul Mișu Popp.
  • Judetul Gorj Catedrala Domneasca sau Biserica Sf. Voievozi din Piata Victoriei, Targu-Jiu. A fost construita intre 1748 si 1764 pe locul unei foste biserici de lemn. Turnul-clopotnita a fost construit in 1792. De-a lungul timpului a avut si alte denumiri : Biserica Negustorilor (dupa cei doi ctitori, negustorii Radu Cupetzu si Dobre Sirbu) sau Biserica de la Jii (pentru ca pe vremuri Jiul trecea chiar prin fata sa). Denumirea actuala este de Biserica Sf. Voievozi. Este printre putinele biserici din tara cu picturi exterioare in care sunt infatisati diversi filosofi ai antichitatii: Socrate, Aristotel, Pitagora, Diogenes, Hipocrate, Plutarh si altii, prooroci si sibile (femei profet). (in imagine picturile exterioare sunt acoperite cu tencuiala) Constructia a suferit de-a lungul timpului mai multe interventii care nu i-au alterat forma originala. În 1843, cu ajutorul lui Pavel Kisseleff se zugraveste si înfrumuseteaza catapeteasma, iar în 1855 pictura în stilul bizantin este acoperita cu pictura în stilul Renasterii de catre pictorul Misu Popp si restaurata de Josif Keber intre 1933-1940). In perioada comunista s-a dorit mutarea, chiar demolarea bisericii. Printr-o minune insa, nu s-a intamplat asa. Totusi biserica a fost inchisa intre 1961 si 1980. In 1980 s-a redeschis dar nu se oficiau slujbe. Preotii aveau voie doar sa vanda lumanari si sa primeasca pomelnice. S-a redeschis abia din decembrie 1989. Demult , in jurul bisericii se afla cimitirul orasului care a fost stramutat apoi in partea de nord-est a orasului. Oseminte umane au fost descoperite si recent, odata cu lucrarile de modernizare a centrului orasului. Un rol important in schimbarea aspectului exterior al Caterdralei l-a avut Nicolae Iorga, insusi, care dupa o vizita facuta in Tg-Jiu,in perioada cand era prim-minisru, a recomandat sa dispara supraturlele si crucile pictate pe fatada principala, spunand ca nu sunt specifice bisericii ortodoxe.
  • Biserica "Sfinții Voievozi", aflată în Piața Victoriei, în fața Palatului Comunal, este ctitoria negustorilor Dobre Sîrbu și Radu Cupetu ale căror portrete pot fi văzute în pronaos. Construcția s-a realizat între 1748-1764, imobilul fiind cunoscut și sub numele Biserica Negustorilor, Biserica Domnească și chiar Biserica "de la Jii". Planul bisericii este în formă de cruce. Construcția a suferit de-a lungul timpului mai multe intervenții care nu i-au alterat forma originală. În 1843, cu ajutorul lui Pavel Kisseleff se zugrăvește și înfrumusețează catapeteasma, iar în 1855 pictura în stilul bizantin este acoperită cu pictura în stilul renașterii de către pictorul Mișu Popp.
  • Un loc minunat, în interior devii mai spiritual, mai bun!
  • Intima...aici am fost botezata!
30min

Timp mediu de vizitare

*30

Program:

  • Duminică 08:00 - 20:00
  • Luni 08:00 - 20:00
  • Marți 08:00 - 20:00
  • Miercuri 08:00 - 20:00
  • Joi 08:00 - 20:00
  • Vineri 08:00 - 20:00
  • Sâmbătă 08:00 - 20:00

Adresă și contact:

str. Victoriei, mun. Târgu-Jiu, jud. Gorj

Contactează:

Vezi telefon
    Arată-mi sugestii din Oltenia:

Iți recomandăm în Olt următoarele locații :

Rezervația de bujori sălbatici din Pădurea Călugărească

Rezervația de bujori sălbatici din Pădurea Călugărească

Rezervația de bujori sălbatici din Pădurea Călugărească, a Academiei din Stoicănești se întinde pe o suprafață de circa 50 de hectare.

Mănăstirea Strehareți

Mănăstirea Strehareți

Mănăstirea Strehareți este adăpostită de orașul Slatina și datează din secolul al XVII-lea.

Casa Iancu Jianu

Casa Iancu Jianu

Casa memorială „Iancu Jianu“ (1787-1842) din Caracal e singurul obiectiv din țară care a fost înființat în amintirea unui haiduc, singurul de origine nobilă din Oltenia.

Muzeul Județean Olt

Muzeul Județean Olt

Muzeul Județean Olt se află în reședința de județ și a fost inaugurat în anul 1952 sub denumirea de Muzeul Raional Slatina.

Spectacol de teatru în Caracal

Spectacol de teatru în Caracal

Teatrul Național din Caracal este unul dintre edificiile emblematice ale orașului.

Biserica și Curtea Domnească din Caracal

Biserica și Curtea Domnească din Caracal

Biserica și Curtea Domnească din Caracal sunt un alt exemplu de obiectiv istoric din județul Olt.

Iți recomandăm în Vâlcea următoarele locații :

Stațiunea Voineasa

Stațiunea Voineasa

Stațiunea Voineasa se află în comuna omonimă, așezată pe Valea Lotrului, la poalele munților cu același nume.

Stațiunea Călimănești-Căciulata

Stațiunea Călimănești-Căciulata

Stațiunea Călimănești-Căciulata este o altă destinație turistică renumită din județul Vâlcea.

Cascada Apa Spânzurată

Cascada Apa Spânzurată

Cascada Apa Spânzurată este un alt obiectiv natural care atrage turiștii în județul Vâlcea.

Mănăstirea Hurezi

Mănăstirea Hurezi

Mănăstirea Hurezi se numără printre cele mai vestite așezăminte monahale de pe cuprinsul țării, reprezentative pentru stilul arhitectural brâncovenesc.

Lacul Gâlcescu

Lacul Gâlcescu

Lacul Gâlcescu este una dintre cele mai însemnate atracții naturale din cadrul Munților Parâng.

Muzeul de Istorie Vâlcea

Muzeul de Istorie Vâlcea

Muzeul de istorie din Râmnicu Vâlcea este adăpostit ca secție în cadrul Muzeului Județean „Aurelian Sacerdoțeanu”.