înapoi

Muzeul Județean al Gorjului

Muzeul Județean al Gorjului este una dintre instituțiile culturale de renume din țară, fiind fondată de istoricul Alexandru Ştefulescu (1856-1910). Acesta a pus bazele colecției istorice și arheologice a muzeului, împreună cu ajutorul profesorului Iuliu Moisil, a inginerului Aurel Diaconovici și a pictorului Vitold Rola Piekarski.

În vara anului 1894 lua naștere, fiind inaugurat în două săli de la parterul Palatului Administrativ.

Patru ani mai târziu funcționa în sala mare a Gimnaziului Tudor Vladimirescu. Perioada celor două Războaie Mondiale afectează muzeul, mai ales că o parte din patrimoniul acestuia a fost distrusă.

Datorită Arethiei Tătărescu (președinta Ligii Naționale a Femeilor) în 1926 se înființa noua clădire a muzeului, unde acesta își va desfășura activitatea până în 1954.

După ce-și mai schimbă încă o dată sediul, în cele din urmă, în anul 1974 ajunge tot de unde plecase  inițial- Palatul Administrativ. După ce acesta este restaurat peste patru ani, adăpostește sediul Muzeului Județean până în prezent.

Instituția administrează 4 muzee, 3 case memoriale și 3 case-muzeu.

 

Așa că, hai și tu să le vizitezi!

Adaugi "Muzeul Județean al Gorjului" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 15 atracții turistice din Gorj?
Reviews
  • Muzeul Județean "Al. Ștefulescu" Gorj, situat la Km 0, este una din instituțiile subordonate financiar Cons. Jud. Gorj care, începând cu dir. Hortopan este asigurat cu personal de specialitate de cea mai bună calitate.🧙‍♂️ CRED că e necesar ca tovarășii consilieri județeni în frunte cu Preș-ul C.J. și Viciul preș-ului pe cultură să sape mai adânc în tărtăcuțele lor invalide atunci când alocă fondurile pt. această instituție având în vedere că aripa stg-ă a acoperișului Muzeului de Artă stă să cadă, renovarea și restaurare culelor și a multor case din Ansamblul Muzeistic al Satului de la Curtișoara necesită f. MULTE resurse... ș.a.m.d.👶 În loc să găsească posibilitățile legale ca înstrăinata Casă Măldărăscu să între în patrimoniul Muzeului Județean, pt. birouri și nu numai, aceste creaturi din compunerea Cons. Jud. GJ. au făcut o faptă de cretini încredințând administrarea Peșterii Polovragi unei Entități care nu are absolut nimic comun cu această complexă și unică peșteră, Primăria Polovragi.👼 Unii AR zice fatalul: "ferească Dumnezeu de mai rău"🤴. Eu zic AMIN😇!
  • Slab față de propaganda turistică. Ce m-a impresionat în orașul Târgu Jiu este faptul că în oraș sufletul marelui C. Brâncuși domina atmosfera .Orasul este plin de sculpturi ale mai noilor artiști. As recomanda un film documentar care sa prezinte toate aceste lucruri. În plus sunt multe case memoriale mai vechi ce prezintă interes ,cum ar fi "casa Cartianu" , aflată la 5-6 km de oraș. Multe altele sunt in renovare cum ar fi I.Keber. Zona este superba si daca s-ar mai face si muzeul miner ar fi extraordinar.Am fost prin multe orașe europene si sa stiti ca Tg. Jiu ar ocupa un loc de frunte (in primele trei ) în Europa. Recomand cu multă plăcere zona la care ,vara , se mai adaugă si frumosul drum "transalpina"
  • Foarte bine aranjate exponatele. Partea istorică deosebita.
  • Frumos amenajat, cu exponate valoroase. Doamna supraveghetoare care ne-a însoțit ne-a povestit lucruri interesante și era dornică să afle de la noi și alte povești despre Gorj. Aș fi preferat să fie indicații mai ample despre cele expuse (an, loc etc.).
  • Ai ce să vezi la acest muzeu, începând de la strămoșii noștri daci, unelte de meșteșugărit, arme de lupta, oale și ulcele, monezi de tot felul pana la timpurile moderne, viața romanului în epoca comunismului. Nu lipsește prezentarea eroinei de la Jiu, Ecaterina Teodoroiu și conducătorul revoluției de la 1821 în Tara Românească, pandurul Tudor Vladimirescu.

Intrare cu plată

5 lei/persoană
45min

Timp mediu de vizitare

*45

Program:

  • Duminică 09:00 - 17:00
  • Luni Închis
  • Marți 09:00 - 17:00
  • Miercuri 09:00 - 17:00
  • Joi 09:00 - 17:00
  • Vineri 09:00 - 17:00
  • Sâmbătă 09:00 - 17:00

Adresă și contact:

str. Geneva nr. 8, mun. Târgu-Jiu, jud. Gorj

Contactează:

Vezi telefon
    Arată-mi sugestii din Oltenia:

Iți recomandăm în Olt următoarele locații :

Rezervația de bujori sălbatici din Pădurea Călugărească

Rezervația de bujori sălbatici din Pădurea Călugărească

Rezervația de bujori sălbatici din Pădurea Călugărească, a Academiei din Stoicănești se întinde pe o suprafață de circa 50 de hectare.

Mănăstirea Strehareți

Mănăstirea Strehareți

Mănăstirea Strehareți este adăpostită de orașul Slatina și datează din secolul al XVII-lea.

Casa Iancu Jianu

Casa Iancu Jianu

Casa memorială „Iancu Jianu“ (1787-1842) din Caracal e singurul obiectiv din țară care a fost înființat în amintirea unui haiduc, singurul de origine nobilă din Oltenia.

Muzeul Județean Olt

Muzeul Județean Olt

Muzeul Județean Olt se află în reședința de județ și a fost inaugurat în anul 1952 sub denumirea de Muzeul Raional Slatina.

Spectacol de teatru în Caracal

Spectacol de teatru în Caracal

Teatrul Național din Caracal este unul dintre edificiile emblematice ale orașului.

Biserica și Curtea Domnească din Caracal

Biserica și Curtea Domnească din Caracal

Biserica și Curtea Domnească din Caracal sunt un alt exemplu de obiectiv istoric din județul Olt.

Iți recomandăm în Vâlcea următoarele locații :

Stațiunea Voineasa

Stațiunea Voineasa

Stațiunea Voineasa se află în comuna omonimă, așezată pe Valea Lotrului, la poalele munților cu același nume.

Stațiunea Călimănești-Căciulata

Stațiunea Călimănești-Căciulata

Stațiunea Călimănești-Căciulata este o altă destinație turistică renumită din județul Vâlcea.

Cascada Apa Spânzurată

Cascada Apa Spânzurată

Cascada Apa Spânzurată este un alt obiectiv natural care atrage turiștii în județul Vâlcea.

Mănăstirea Hurezi

Mănăstirea Hurezi

Mănăstirea Hurezi se numără printre cele mai vestite așezăminte monahale de pe cuprinsul țării, reprezentative pentru stilul arhitectural brâncovenesc.

Lacul Gâlcescu

Lacul Gâlcescu

Lacul Gâlcescu este una dintre cele mai însemnate atracții naturale din cadrul Munților Parâng.

Muzeul de Istorie Vâlcea

Muzeul de Istorie Vâlcea

Muzeul de istorie din Râmnicu Vâlcea este adăpostit ca secție în cadrul Muzeului Județean „Aurelian Sacerdoțeanu”.