Cetăţile de la Costeşti: Blidaru şi Cetăţuie formează alături de Sarmisegetusa Regia, Luncani - Piatra Roșie, Căpâlna și Bănița, cele șase fortărețe care, în trecut, au făcut parte din sistemul defensiv al lui Decebal, iar în prezent se află în patrimoniul mondial UNESCO, chiar dacă unele dintre ele sunt în stare de ruină. Cetățile Blidaru și Cetățuie se găsesc în localitatea Costești din comuna Orăștioara de Sus, din Munții Orăștiei. La fel ca celelate patru de mai sus, aveau rol de apărare a principalei capitale a lumii dacice: Sarmisegetusa Regia. Însă după cucerirea romană din anul 106, cetățile sunt nimicite, deși Blidaru a fost cea mai rezistentă fortificație și cea mai greu de învins. Cu toate acestea, încă se mai pot observa rămășițele acestora.
Așa că, o drumeție până la acestea, alături de un traseu în care poți include și alte destinații din zonă, este numai bună pentru tine!
Timp mediu de vizitare
Program:
Adresă și contact:
sat Orăștioara de Sus, com. Orăștioara de Sus, jud. Hunedoara
Sângeorz-Băi este una dintre cele mai cunoscute stațiuni de pe meleagul bistrițean.
Castelul contelui Bethlen de la Arcalia este unul dintre cele mai cunoscute de pe teritoriul bistrițean.
Locul preferat de vânătoare al lui Ceauşescu din județul Bistrița-Năsăud se află în Munții Călimani, într-o pădure unde este cabana de la Dealul Negru.
Valea Vinului este singura localitate din Parcul Național Munții Rodnei .
Pianu de Jos nu are cel mai mare pian din țară, dar are cel mai mare teren natural de golf din România.
Teatrul de Păpuşi „Prichindel”. 8 actori, 6 oameni care lucrează pentru scenă, 3 persoanepentru marketing, 4 responsabili de bani, de acte și de echipă și 5 inși care se ocupă de aprovizionare, producție și administrație.
Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” are o suprafață de 21 de hectare și cu peste 12.000 de specii de arbori, fiind înființat în 2001.
Mănăstirea Oașa, aflată la peste 1200 metri altitudine, în Munții Șureanu, între păduri de conifere și la destui kilometri depărtare de prima așezare omenească.
Izbucul Tăuzului are o suprafață de circa un hectar, aflându-se pe aria teritoarială a comunei Arieșeni, satul Hodobana din Munții Bihorului
Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni este un alt loc mirific al județului Alba.
Transfăgărășanul este cunoscut ca cea mai spectaculoasă rută care străbate Carpații Meridionali (DN7C), fiind botezat „drumul din nori”.