Peştera Zeicului este una dintre cele mai cunoscute rezervații naturale speologice din Parcul Naţional Retezat. Se află în în comuna Câmpu lui Neag, pe râul Jiul de Vest, la o altitudine de 1.260 de metri. Suprafața pe care se întinde peștera măsoară circa un hectar, accesibilitatea fiind slabă din cauza prezenței unor hornuri sau puțuri. Este protejată prin lege începând cu anul 2000, iar numele acesteia este legat de un haiduc Zeicu. Folosea peștera ca ascunzătoare atât pentru el, cât și pentru tovarășii lui. De asemenea, prima parte a peșterii mai era utilizată și ca adăpost pentru turmele de oi. Aici s-au descoperit nișe fosile ale ursului de peșteră, iar peștera în sine prezintă un bogat material paleontologic, alături de stalagmite variate. Dacă vrei să vizitezi toată peștera, ai nevoie de echipament corespunzător și de pregătire speologică.
Însă merită să o treci pe lista ta chiar dacă vizitezi și numai prima încăpere!
Timp mediu de vizitare
Program:
Adresă și contact:
sat Câmpu lui Neag, orașul Uriani, jud. Hunedoara
Email:
office@retezat.roWebsite:
http://www.retezat.ro/Contactează:
Vezi telefonSângeorz-Băi este una dintre cele mai cunoscute stațiuni de pe meleagul bistrițean.
Castelul contelui Bethlen de la Arcalia este unul dintre cele mai cunoscute de pe teritoriul bistrițean.
Locul preferat de vânătoare al lui Ceauşescu din județul Bistrița-Năsăud se află în Munții Călimani, într-o pădure unde este cabana de la Dealul Negru.
Valea Vinului este singura localitate din Parcul Național Munții Rodnei .
Pianu de Jos nu are cel mai mare pian din țară, dar are cel mai mare teren natural de golf din România.
Teatrul de Păpuşi „Prichindel”. 8 actori, 6 oameni care lucrează pentru scenă, 3 persoanepentru marketing, 4 responsabili de bani, de acte și de echipă și 5 inși care se ocupă de aprovizionare, producție și administrație.
Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” are o suprafață de 21 de hectare și cu peste 12.000 de specii de arbori, fiind înființat în 2001.
Mănăstirea Oașa, aflată la peste 1200 metri altitudine, în Munții Șureanu, între păduri de conifere și la destui kilometri depărtare de prima așezare omenească.
Izbucul Tăuzului are o suprafață de circa un hectar, aflându-se pe aria teritoarială a comunei Arieșeni, satul Hodobana din Munții Bihorului
Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni este un alt loc mirific al județului Alba.
Transfăgărășanul este cunoscut ca cea mai spectaculoasă rută care străbate Carpații Meridionali (DN7C), fiind botezat „drumul din nori”.