înapoi

Sarmisegetusa Regia

Sarmisegetusa Regia, renumita capitală și cel mai însemnat centru religios, militar, economic și politic al lumii dacilor înainte de ocupația romană. Cetatea dacică și situl arheologic se află în comuna Orăștioara de Sus, satul Grădiștea Muncelului, la circa 1.200 de metri altitudine. Aici dacii au creat cel mai important sistem defensiv, în Munții Orăștiei, având șase fortărețe. Însă după înfrângerea lui Decebal de către Traian, noua capitala este mutată la 40 de kilometri distanță, unde s-a construit Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. În prezent, Sarmisegetuza Regia este inclusă în patrimoniul UNESCO. Sanctuarele, discul solar și tot ceea ce se află aici merită vizitat din plin. În plus, este foarte posibil să simți o energie aparte a locului, dar fiind faptul că aici era și locul de rugăciune al dacilor, unde se făceau sacrificii pentru zeul Zalmoxis. 

Prin urmare, e musai să pui acest obiectiv pe lista de călătorie!

Adaugi "Sarmisegetusa Regia" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 15 atracții turistice din Hunedoara?
Reviews
 • Foarte frumos. Ghidul care ne-a însoțit a fost foarte prietenos si ne-a explicat fiecare amănunt. Poti intra fara masca, dar trebuie sa fie o distanță de minim 2 m intre tine si ceilalți.
 • Drumul până acolo și locația în sine, absolut mirifice. Altfel, pe drumul respectiv, pensiuni sau restaurante nu prea găsești. Ba, undeva pe la jumătate, dai de o colonie de daci negrii, în niște blocuri dărăpănate, cu bulendrele agățate la aerisit peste șosea. La cetate se confirmă, fără dubii, originea noastră dacică odată ce afli că, vreme de sute de ani, dacii au bătut monedă care o imita perfect pe cea romană. Din fașă promiteam...
 • Asfalt ok până la parcarea special amenajată. De aici drum pietruit foarte ok, 1 km. Curat, liniște, natură. Biletele, 15 lei adulți, 5 lei copii. La intrare toaletă relativ ok. În interior amenajat frumos, bănci rustice din loc în loc. Vizita se poate încheia în maxim o oră lejer (excluzând drumul de acces pe jos de la parcare până la intrare). O experiență per ansamblu memorabilă.
 • Foarte interesantă istoria locului și a oamenilor care au lucrat pentru construirea lui, ar fi bine să citiți una, alta, despre loc, înainte să mergeți să vizitați. Recomand să mergeți până în parcarea de sus cu mașina și dacă nu găsiți liber, vă întoarceți și parcați mai jos. De la parcarea principală este un drum pe jos de 2km în pantă medie, așa că, e ceva de mers.
 • Pro: -un loc frumos plin de istorie -bine ingrijit si curat -idee ft buna de a pune bariera la 2 km, astfel se evita aparitia fenomenelor de cocalarism si exista o zona bine delimitata de parcare -ft frumos urcusul cu drumul pavat cu piatra cubica -arbori seculari ce se vad din ce in ce mai rar astazi Contra: -situl are unele zone inchise pt public ce par ft interesante Concluzia: cu siguranta merita vizitat

Intrare cu plată

10 lei/persoană
2h

Timp mediu de vizitare

Parcare:

fără plată

* Parcare fără plată la 850m de situl arheologic.

Program:

 • Duminică 09:00 - 20:00
 • Luni 09:00 - 20:00
 • Marți 09:00 - 20:00
 • Miercuri 09:00 - 20:00
 • Joi 09:00 - 20:00
 • Vineri 09:00 - 20:00
 • Sâmbătă 09:00 - 20:00
* Program de iarnă L-D (1.03-30.04 și 01.10-30.11) - 09:00-18:00 L-D (01.12-28/29.02) - 10:00-15:00

Adresă și contact:

DJ 705A, sat Grădiștea de Munte, com. Orăștioara de Sus, jud. Hunedoara

Contactează:

Vezi telefon
  Arată-mi sugestii din Transilvania:

Iți recomandăm în Bistrița-Năsăud următoarele locații :

Sângeorz-Băi

Sângeorz-Băi

Sângeorz-Băi este una dintre cele mai cunoscute stațiuni de pe meleagul bistrițean.

Castelul Bethlen de la Arcalia

Castelul Bethlen de la Arcalia

Castelul contelui Bethlen de la Arcalia este unul dintre cele mai cunoscute de pe teritoriul bistrițean.

Locul preferat de vânătoare al lui Ceauşescu

Locul preferat de vânătoare al lui Ceauşescu

Locul preferat de vânătoare al lui Ceauşescu din județul Bistrița-Năsăud se află în Munții Călimani, într-o pădure unde este cabana de la Dealul Negru.

Valea Vinului

Valea Vinului

Valea Vinului este singura localitate din Parcul Național Munții Rodnei .

Iți recomandăm în Alba următoarele locații :

Golf la Pianu de Jos

Golf la Pianu de Jos

Pianu de Jos nu are cel mai mare pian din țară, dar are cel mai mare teren natural de golf din România.

Cu cei mici la Teatrul de Păpuşi Prichindel

Cu cei mici la Teatrul de Păpuşi Prichindel

Teatrul de Păpuşi „Prichindel”.  8 actori, 6 oameni care lucrează pentru scenă, 3 persoanepentru marketing, 4 responsabili de bani, de acte și de echipă și 5 inși care se ocupă de aprovizionare, producție și administrație.

Parcul Dendrologic Dr. Ioan Vlad

Parcul Dendrologic Dr. Ioan Vlad

Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” are o suprafață de 21 de hectare și cu peste 12.000 de specii de arbori, fiind înființat în 2001.

Mănăstirea Oașa

Mănăstirea Oașa

Mănăstirea Oașa, aflată la peste 1200 metri altitudine, în Munții Șureanu, între păduri de conifere și la destui kilometri depărtare de prima așezare omenească.

Izbucul Tăuzului

Izbucul Tăuzului

Izbucul Tăuzului are o suprafață de circa un hectar, aflându-se pe aria teritoarială a comunei Arieșeni, satul Hodobana din Munții Bihorului

Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni

Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni

Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni este un alt loc mirific al județului Alba.

Iți recomandăm în Argeș următoarele locații :

Transfăgărășan

Transfăgărășan

Transfăgărășanul este cunoscut ca cea mai spectaculoasă rută care străbate Carpații Meridionali (DN7C), fiind botezat „drumul din nori”.