Biserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.
Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.
Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).
Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.
Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.
Palatul Lascăr Cantacuzino-Pașcanu este o altă clădire-monument a orașului, fiind ridicat în 1780.
Esplanada Elisabeta ( Râpa Galbenă ) a fost construită în ultimii doi ani ai secolului al XIX-lea, ca efect al dezvoltării zonei după deschiderea gării.
Biserica Talpalari este ctitorită în jurul anului 1640 de vistiernicul Iordache Cantacuzino, pitită printre blocurile gri din zona centrală a orașului.
Biserica Armeană din Iași este unică în oraș, fiind rezidită în 1803, vechiul locaș datând dinspre finele secolului al XIV-lea.