înapoi

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.

La fel ca în cazul celorlalte locașuri ctitorite de el, nici pe aceasta nu a apucat să o construiască până la final, fiind decapitat de turci la Constantinopol în 1633. Astfel, lucrările de finalizare au fost încredințate prin testament tatălui și cumnatului domnitorului. De asemenea, alături de acestea s-a adăugat și închinarea către Patriarhia Ierusalimului.

Până în 1863 a fost mănăstire cu obște de călugări greci. Devine apoi biserică parohială, dar clădirile anexe ale vechiului așezământ au fost lăsate în ruină. Mai este reparată pe parcursul vremii, iar între 1994-2004 trece printr-un proces complex de reabilitare și consolidare.

O legendă spune că în ziua decapitării domnitorului Barnovschi a apărut o fisură pe pictura chipului său din biserică. Dincolo de povești și mituri, locașul a trecut prin multe de-a lungul istoriei.

Și merită să-i faci și tu o vizită!

Adaugi "Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 125 atracții turistice din Iași?
Reviews
 • Miron Barnovschi a inceput zidirea manastirii in 1627, iar in anul decapitarii sale (1633) lucrarile nu erau pe deplin terminate, dupa cum rezulta din testamentul sau. Ctitorul era un om foarte evlavios. Postelnicul Toma Cantacuzino isi amintea ca “in multe nopti l-au zarit pe la miazanoapte ingenunchiatu inaintea icoanei, la ruga, cu mare osardie”. Chiar inainte de a fi ispravita ctitoria sa, in 1628, Barnovschi a inchinat-o la “sfanta si marea biserica din cetatea Ierusalimului unde este inceputul si capul si intarirea credintei noastre”. In pomelicul manastirii (1835) , pe langa domnii Moldovei care au sprijinit biserica, sunt trecute numele a 19 patriarhi din Orientul ortodox. Unii dintre ei au fost gazduiti de manastire si chiar au oficiat slujbe in acest sfant locas. Dorinta testamentara a lui Barnovschi a fost de a fi inhumat la Dragomirna, manastire pe care el a terminat-o. Fiind executat de turci, la Istambul, trupul sau nu a mai putut fi adus decat mai tarziu, de catre Vasile Lupu, fostul sau adversar, fiind depus, dupa marturia lui Paul de Alep, la manastirea Barnovschi, unde se pastra si originalul testamentului sau. Sapaturile arheologice din 1998 au dat la iveala o cripta boltita, din caramida, amplasata in mijlocul noaosului, sub pardoseala, continand niste oseminte care ar putea sa fie ale lui Miron Barnovschi. Calatorul antiohian amintit scria ca in naos a vazut portretul ctitorului, Calare pe un cal alb, aparitie cu totul neobisnuita in icografia bisericilor moldovenesti. Se povesteste ca in momentul decapitarii lui Barnovschi, la Constantinopol, in acest portret votiv s-ar fi produs o fisura adanca. Se zice ca aici ar fi fost ingropati hatmanul Velicico Costin si cronicarul Nicolae Costin, precum si Iordache Cantacuzino spatarul, rude ale voievodului.
 • BISERICA DE CARE APARTIN,DATORITA LITURGHIILOR SI SLUJBELOR,CARE SUNT FACUTE DE PR.PAROH NECHIFOR DUMITRU SI PR.DOCTOR PETCU LIVIU,ZICI CA ESTI INTR-UN COLTISOR DE RAI,SI CANDVA MANASTIRA (ACUM BISERICA) CU MULTA IMCARCATURA POZITIVA.BISERICA BARNOVSCHI.
 • In biserica se mai pot vedea urme din pictura originala cat si crapatura din zid. Aici a fost descoperit mormantul Voievodului Barnovschi, decapitat de turci. Este deschis doar in zi de sarbatoare.
 • Atmosfera și locașul de cult că și conservare
 • Multă istorie.
30min

Timp mediu de vizitare

*30

Parcare:

fără plată

* Parcare fără plată, aprox. 60 locuri, în fața clădirii Nicolae Leon cu intrare de pe str. Grigore Ghica Vodă sau str. Elena Doamna.

Program:

 • Duminică 08:00 - 18:00
 • Luni 08:00 - 18:00
 • Marți 08:00 - 18:00
 • Miercuri 08:00 - 18:00
 • Joi 08:00 - 18:00
 • Vineri 08:00 - 18:00
 • Sâmbătă 08:00 - 18:00

Adresă și contact:

str. Ghica Vodă nr. 26, mun. Iași, jud. Iași

Contactează:

Vezi telefon
  Arată-mi sugestii din Moldova:

Iți recomandăm în Iași următoarele locații :

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.

Zona de agrement Ciric

Zona de agrement Ciric

Zona de agrement Ciric este una dintre atracțiile cunoscute de la marginea orașului, ale cărei lucrări de amenajare au început în anii '60.