înapoi

Biserica „Schimbarea la Față” Socola ( 1552 )

Biserica „Schimbarea la Față” (Socola) se află în topul celor mai vechi locașuri din Iași, fiind zidită la mijlocul secolului al XVI-lea.

Ctitorită de domnitorul Alexandru Lăpușneanu și familia acestuia. Se presupune că așezământul monahal a fost construit pe locul unui vechi schit de maici, iar în zonă era o crescătorie de șoimi. De aici a rămas și numele ținutului, care în limba slavă are corespondentul de „socol” (șoim).

Din mănăstire de maici a devenit de călugări în 1803, când a fost fondat și Seminarul Teologic. În 1896 este mutat și înlocuit cu o Școală de arte și meserii, iar din 1905 înființat Spitalul de boli nervoase. În perioada comunistă este transformată în biserică parohială și între 1995-2004 s-au desfășurat lucrările de reabilitare, de o importanță hotărâtoare pentru viitorul locașului.

Actualmente se află în curtea Spitalului de Psihiatrie Socola, ca mângâiere sufletească pentru bolnavii de aici, dar o poți adăuga cu încredere în plan!

Adaugi "Biserica „Schimbarea la Față” Socola ( 1552 )" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 125 atracții turistice din Iași?
Reviews
  • O biserica necesara celor aflati in spital . In trecut a fost manastirea Socola ( socol insemnand soim) , apoi un seminar teologic aici fiind elev si Ion Creanga . Seminarul a fost mutat în anul 1886 la Iași . In chiliile mănăstirii a fost o școală de arte și meserii și apoi un spital de psihiatrie care exista si astazi .
  • Biserica a fost zidita “la marginea Codrilor Iasilor” de catre voievodul Alexandru Lapusneanu (trecut in sinul monahal in ultimele zile ale vietii sale, cu numele de Pahomie) , pe la anul 1560. Aceasta a fost harazita de a fi manastire de calugarite. Potrivit traditiei, cea dintai stareta ar fi fost chiar o fiica a lui Lapusneanu, domnita Sultana, care ar avea mormantul tot aici. Documentele nu retin, insa, ca domnul sa fi avut o fiica cu acest nume (se pare ca este vorba de o fiica a voievodului Mircea Ciobanu din Tara Romaneasca) si nici locul sau de veci nu a fost identificat. Doar un portret tarziu (1827) , in ulei pe panza, pastrat in pronaos, o infatiseaza in postura de ctitorita, tinanad in maini biserica. Pomelnicul manastirii, copiat dupa 1894, de primul preot paroh, Stefan Dartu, dupa altele mai vechi, arata ca prima stareta a acestui asezamant a fost o anume Magdalia monahia. La 1671 sunt amintite zece calugarite de la Socola, dintre care cinci erau “dascale”, adica invatatoare:Marina, Avramia, Lichirie, Malana si Mitrofana. Ele au fost, probabil, un izvor de invatatura, nu doar pentru tinerele ce intrau in manastiri, ci si pentru jupanitele din famiile boieresti, care doreau sa deprinda taina cartilor. In anul 1803, calugaritele au fost mutate la manastirea Agapia, de catre mitropolitul Veniamin Costachi, in fruntea lor aflandu-se chiar sora acestuia, Elisabeta schimonahia. Calugarii de la Agapia, adusi la Socola, au intemeiat “Scoala de invatatura pentru feciorii de preoti si diaconi, unde sa se paradoseasca bagoslovia si talmacirea Sfintelor Scripturi”. Era vestitul Seminar de la Socola, “Fabrica de popi” la care a invatat carte si scriitorul Ion Creanga, care a functionat pe aceasta vatra pana la 1886, dupa care s-a mutat in oras, langa Mitropolie. Edificiul a suferit numeroase transformari in veacurile XVII-XIX, nefiind foarte clar ce se mai pastreaza din biserica initiala. Pictura interioara este prea intunecata pentru a I se aprecia valoarea. Cu ocazia refacerii din 1827 s-au pictat si cele doua tablouri din pronaos, reprezentand familia ctitorului. Un al treilea tablou, in care este infatisat domnul Alexandru C Moruzi, cel care a dat hrisovul din 1803 de infiintare a seminarului, a fost pictat, probabil, imediat dupa acea data. Din 1896, in incinta fostei manastiri de la Socola a functionat o Scoala de Arte si Meserii. In 1905 aici s-a asezat spitalul de boli nervoase, sub conducerea doctorului Al. Braescu.
  • Un loc foarte linistit.
  • Un loc minunat pentru a te guga pentru sănătate
  • Local de îndobitocit credulii. Nu recomand!
30min

Timp mediu de vizitare

*30

Parcare:

fără plată

* Parcare fără plată cu aproximativ 10 locuri la intrarea în curtea bisericii.

Program:

  • Duminică 08:00 - 17:00
  • Luni 08:00 - 17:00
  • Marți 08:00 - 17:00
  • Miercuri 08:00 - 17:00
  • Joi 08:00 - 17:00
  • Vineri 08:00 - 17:00
  • Sâmbătă 08:00 - 17:00

Adresă și contact:

Șos. Bucium nr. 36, mun. Iași, jud. Iași

Contactează:

Vezi telefon
    Arată-mi sugestii din Moldova:

Iți recomandăm în Iași următoarele locații :

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.