Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.
Ctitori i-au fost preotul Ioan Buciumaș, alături de negustorul Neculai.
De-a lungul timpului a fost susținută material de meșteșugarii din zonă, de pescari și cârciumari, care-și aveau bine stabilite îndatoririle.
Un amănunt interesant este că locul unde este situat acum locașul se chema Fânăria Domnească, ce făcea parte din bătrâna Curte Domnească ieșeană. Iar la această biserică veneau breslele și toți cei care serveau Curții.
Începând cu anul 1886 locașul adăpostește o icoană a Sfântului Mare Mucenic Mina, făcătoare de minuni, care până atunci fusese la biserica Sfântul Nicolae Domnesc. Astfel, i s-a adăugat și al doilea hram.
Lucrări de reabilitare considerabile au avut loc între 1989-1996, ocazie cu care i s-a mai adăugat spațiu.
Fiindcă se află în apropiere de Palatul Culturii, o poți vizita rapid.
Așa că, mai bine include-o în plan și mergi să o vezi!
Timp mediu de vizitare
*30
Parcare:
cu plată
Program:
Adresă și contact:
str. Sfântul Andrei nr. 3, mun. Iași, jud. Iași
Website:
https://sfandrei.mmb.roBiserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.
Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.
Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).
Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.
Zona de agrement Ciric este una dintre atracțiile cunoscute de la marginea orașului, ale cărei lucrări de amenajare au început în anii '60.