înapoi

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.

Ctitori i-au fost preotul Ioan Buciumaș, alături de negustorul Neculai.
De-a lungul timpului a fost susținută material de meșteșugarii din zonă, de pescari și cârciumari, care-și aveau bine stabilite îndatoririle.

Un amănunt interesant este că locul unde este situat acum locașul se chema Fânăria Domnească, ce făcea parte din bătrâna Curte Domnească ieșeană. Iar la această biserică veneau breslele și toți cei care serveau Curții.

Începând cu anul 1886 locașul adăpostește o icoană a Sfântului Mare Mucenic Mina, făcătoare de minuni, care până atunci fusese la biserica Sfântul Nicolae Domnesc. Astfel, i s-a adăugat și al doilea hram.

Lucrări de reabilitare considerabile au avut loc între 1989-1996, ocazie cu care i s-a mai adăugat spațiu.

Fiindcă se află în apropiere de Palatul Culturii, o poți vizita rapid.

Așa că, mai bine include-o în plan și mergi să o vezi!

Adaugi "Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 125 atracții turistice din Iași?
Reviews
  • Minune imediata si ajutor!
  • Situata In preajma curtii domnesti de altadata, acum in imediata apropiere a Palatului Culturii, biserica "Sf. Ap. Andrei" a fost ctitorita Tn anul 1794 de preotul loan Buciumas si de negustorul Neculai. Ea urma de altfel unei mai vechi biserici de lemn. construita cu mult fnainte. Terenul era denumit atunci Fanaria domneasca si alci s-au asezat, incepand cu secolul al XVIII-lea. slujitori ai Curtii domnesti, slujbasi si mestesugari. Neputand lasa veniturile necesare bunei functionari a bisericii. cei doi ctitori au reusit insa sa aduca la inchinare aici breslele, carciumarilor si pescari-lor. care s-au angajat sa plateasca sfantului locas, pe fiecare saptamana si de la fiecare carciuma cate 5 parale. iar pescarii sa ajute numai la hram. Biserica mai are si un al doilea hram, "Sf. Mare Mucenic Mina", dat de prezenta locas. din anul 1886, a icoanei facatoare de minuni, foarte cunoscuta In epoca, odor sfant la care crestinii se inchina cu evlavie si astazi. Anterior, icoana se afla la biserica Sf. Nicolae Domnesc si era tinta unui pelerinaj popular de mare intensitate sufleteasca. Intre anii 1989 -1996 s-au facut importante reparatii capitale care au dus la inaltarea bisericii cu peste 2 m si la lungirea ei cu mai bine de 6 m, construindu-i-se si un acoperis in stil moldovenesc. Totodata intreg interiorul sfantu¬lui locas a fost impodobit cu pictura noua, in tehnica fresco, si cu mobilier nou. Alaturi de biserica s-a cladit un turnclopotnita. Resfintirea bisericii. oficiata de catre I. P. S. Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei si I. P. S. Mitropolit Nicodi-mos de Patras la 15 octombrie 1996, a fost savarsita in prezenta sfintelor moaste ale Sf. Ap. Andrei, aduse in peierinaj la lasi in perioada 12 - 19 octombrie din acel an.
  • Biserica Sf.Mina și Sf.Andrei este o biserică foarte frumoasă , veche.Este o biserică cu mare har, fiind patronată de ce i doi mari Sfinți : Mina și Andrei.Este biserica unde au mers părinții și bunicii mei, este biserica unde am fost botezată eu și frații mei.Este o biserică unde mă simt protejată , o biserică unde ma simt ,, acasă ", o biserică unde pe lângă harul Duhului Sfânt , simt și prezența unora dintre ce i pe care i am iubit foarte mult , dar nu mai sunt cu noi. Deci este o biserică extrem de importanta pentru mine. Am sentimentul că i aparțin.
  • Lăcaș de cult sfânt.
  • Preot Irineu dezlegare si molifte
30min

Timp mediu de vizitare

*30

Parcare:

cu plată

* Parcare cu plată la 3 lei/ora ziua și 1 leu/ora noaptea în incinta complexului Palas.

Program:

  • Duminică 08:00 - 18:00
  • Luni 08:00 - 18:00
  • Marți 08:00 - 18:00
  • Miercuri 08:00 - 18:00
  • Joi 08:00 - 18:00
  • Vineri 08:00 - 18:00
  • Sâmbătă 08:00 - 18:00

Adresă și contact:

str. Sfântul Andrei nr. 3, mun. Iași, jud. Iași

    Arată-mi sugestii din Moldova:

Iți recomandăm în Iași următoarele locații :

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.

Zona de agrement Ciric

Zona de agrement Ciric

Zona de agrement Ciric este una dintre atracțiile cunoscute de la marginea orașului, ale cărei lucrări de amenajare au început în anii '60.