înapoi

Biserica Sfântul Sava Iași ( 1583 )

Biserica Sfântul Sava din Iași datează din secolul al XVI-lea, fiind ctitorie a domnitorului Petru Șchiopul.

Acesta a ajutat un grup de monahi greci veniți de la Mănăstirea Sfântul Sava din Ierusalim (care a dat ulterior și numele locașului), vrând să se stabilească aici. De asemenea, a fost metoc al acesteia și a Patriarhiei Ierusalimului.

În secolul următor are nevoie de reabilitare, fiind rectitorită de postelnicul Ianache Caragea. Ultima restaurare s-a desfășurat între 2010-2013. Biserica este construită în stil bizantin, îmbinat cu elemente ale stilului oriental, gotic moldovenesc și muntenesc. După legea secularizării din 1863 este nevoită să reducă activitatea social-culturală.

Un detaliu puțin știut este că în anii '60 a fost construit un liceu pe terenul mănăstirii- Colegiul „Vasile Alecsandri” de azi.

În 1893 este transformată în biserică de mir. Între 1951-1958 este inactivă, apoi își reia activitatea ca biserică parohială.

Aici funcționează un centru filantropic (Diaconia) și e în continuare un loc viu și activ.

Așa că, trebuie musai să se afle și în planul tău de călătorie!

Adaugi "Biserica Sfântul Sava Iași ( 1583 )" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 125 atracții turistice din Iași?
Reviews
  • Printre clădirile din a doua jumătate a secolului al XVI-lea se numără si Sf. Sava. Construirea ei a început la putin timp după data de 4 august 1583, când Petru Schiopul i-a dăruit niste case, clădite cu cheltuiala sa, pe locul cumpărat de la călugărita Macrina, fiica lui Corpaci. Nu mai putem preciza ce a mai rămas din vechea constructie, ridicată, la acea dată, in curtea acestor case. Cea actuală a fost reconstruită în 1625, cu cheltuiala marelui postelnic Enache, prim mester si conducător al lucrărilor fiind un oarecare Gheorghe din Constantinopol. Pisania arată ca ea a fost "reînoită din temelii" si că lucrul s-a terminat în luna lui mai 1625. Alături, este o altă pisanie, în limba greacă, în care se mentionează si numele maistrului mentionat. Clădire se prezintă, în ceea ce priveste arhitectura, drepte un tip unic în Moldova. Puternica influentă orientală ce se simte in constructia ei se datoreste, desigur, protomesterului Gheorghe. Influenta aceasta este observată si notată, în însemnările sale, de Paul de Alep. El arată că "Biserica are două turle mari turcesti, ca cele de la noi". Este o constructie în formă de navă si are pe naos si pe pronaos doua turle poligonale, largi si joase, cu un aspect străin în arhitectura noastră. Sunt împodobite cu câte un sir de niste scunde, asezate între două brâie. Turnul are clopotnită, însă, a fost adăogit mai târziu, la o dată ce nu se poate preciza. Drept ornament, el poartă acelasi brâu, în formă de frânghie, situat la jumătatea înăltimii. Un aspect arhitectonic deosebit, prezintă usa de la intrarea în acest turn, usă cu chenar de factură gotică, obisnuit în Moldova. Nou, aici, este rama exterioară, în formă de torsadă. Deasupra acestei usi este pisania în limba greacă. Usa de la intrarea principală a fost refăcută în secolul al XIX-lea. Clădirea este luminată prin mai multe ferestre mari, cu un aspect disgratos. Ea nu a plăcut constructorilor moldoveni si nici unul nu s-a grăbit s-o imite.
  • Am fost la un botez. Deși afară erau câteva grade sub zero, în biserica era cald și bine. Mi-a plăcut slujba, deși a fost cam lunga. Mi-a plăcut mult că erau scaune in biserica. Catapeteasma superbă. La fel și pictură bisericeasca.
  • Am fost la o nuntă aici. Foarte frumoasă biserica la fel și curtea acesteia.
  • Oamenii sfințesc locul. Deci se poate: scaune in biserica. Activitati cu copii, cor. Se canta in diverse limbi. Spatiu de joaca pentru copii, in curte. Sala de mese cu frigidere si alte dotari, grup sanitar. Totul foarte curat.
  • Biserica este recent restaurata. La interior sunt cateva morminte, iar pictura veche nu o sa vedeti decat la intrare, restul este de data recenta. Merita vizitata pentru arhitectura.
45min

Timp mediu de vizitare

*45

Parcare:

fără plată

* Ai foarte opțiuni de locuri de parcare. O parcare lângă zidul bisericii (str. Armeană), o parcare la Hala Centrală ( 100 m de biserică ) și 2 parcări pe str. Bărboi ( la o distanță de 50 m, respectiv 150 m ).

Program:

  • Duminică 07:00 - 20:00
  • Luni 08:00 - 17:30
  • Marți 08:00 - 17:20
  • Miercuri 15:30 - 17:00
  • Joi 08:00 - 17:00
  • Vineri 08:00 - 17:00
  • Sâmbătă 07:00 - 20:00

Adresă și contact:

str. Costache Negri nr. 44, mun. Iaşi, jud. Iași

Email:

sfsava@mmb.ro
    Arată-mi sugestii din Moldova:

Iți recomandăm în Iași următoarele locații :

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.