înapoi

Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” Iași ( 1626 )

Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Iași este una dintre ctitoriile de seamă ale domnitorului-martir Miron Barnovschi-Movilă.

Ridicată în locul unei biserici din lemn între 1626-1629 în stil moldovenesc, locașul este finalizat abia în 1634 și este prima biserică fortificată din țară.

Coincidența tragică a istoriei face ca domnitorul să aibă aceeași soartă ca sfântul Ioan Botezătorul. În 1633 este decapitat la Constantinopol la ordinul sultanului vremii din cauza neconvertirii sale la islam.

Are parte de mai multe reparații de-a lungul timpului, dar cel mai recent proces de consolidare și reabilitare este din perioada 2008-2014. Sunt îndeplinite toate cele pe care nu a reușit vechiul ctitor, inclusiv pictura interioară. Își redobândește atât frumusețea, cât și liniștea, fiind materializat după mai bine de trei secole de frământări dorința domnitorului. 

Așadar, trece-i și tu pragul, minunându-te de pictura impresionantă din interior!

Adaugi "Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” Iași ( 1626 )" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 125 atracții turistice din Iași?
Reviews
  • Biserica având hramul Tăierea capului Sf. loan Botezătorul a fost începută de Miron Barnovschi (1626-1629) şi mama sa, călugărită Elisafta, care au reuşit să o înalţe până la vârful ferestrelor. Ea a rămas neterminată la data decapitării domnului la Istanbul (1633) . Cronica povesteşte că, atunci "când i-au tăiat capul lui Barnovschi-vodă, calul lui au şi început a sări, cât n-au mai putut să-l ţie comisul în mână" şi, căzând, pe loc a murit. Văzând turcii acest semn, mult s-au mirat şi au zis: Nevinovat au fost acest om ! căindu-se că l-au tăiat şi s-au jurat să nu mai taie nici un domn de la Moldova. Însuşi hramul bisericii, fixat chiar de Barnovschi, pare a fi anticipat tragicul sfârşit. Ctitoria a fost terminată de Vasile Lupu, fiind sfinţită în 1635. Continuarea construcţiei a fost, poate, şi un act de penitenţă, deoarece scrisorile1 şi umbletele lui Vasile Lupu au determinat, în mare măsură, execuţia lui Barnovschi. Astfel, doi oameni care nu s-au agreat, reciproc, în timpul vieţii pământeşti, rămân legaţi pe vecie prin zidurile adăugate aceluiaşi sfânt locaş.
  • nu am avut voie să fac fotografie cu bliț în cadrul unei nunți pe motiv că se degradează picturile din biserică. Într-adevăr poate depinde de vopseaua folosită pentru pictarea bisericii. Însă vopselele moderne NU sunt afectate de lumina de la bliț în nici un caz. În cazul vopselelor organice (folosite de exemplu în mănăstirile vechi, vopsite sute de ani în urmă) acestea sunt afectate de bliț în aceeași măsură cât sunt afectate de orice altă sursă de lumină, adică într-o cantitate neglijabilă. Mai mult de atât lumina de la bliț elimina lumina în sprectrul UV (cel mai daunător) mult mai puțin decât un bec incandescent. În cazul bisericii Sfântul Ioan Botezătorul, picturile de pereți sunt noi, deci nu ar trebui să fie afectate în nici o măsură de lumina provenită de la bliț. Fotografiile in biserica oricum le-am facut cu ISO mai mare de 800 si cu obiectiv cu diafragma mare.
  • O pictură extraordinar de frumoasă.
  • Un loc superb, plin de istorie și har!
  • Beautiful Church ❤️
30min

Timp mediu de vizitare

Parcare:

fără plată

* Parcare fără plată cu 8 locuri găsești în curtea bisericii.

Program:

  • Duminică 08:00 - 17:00
  • Luni 08:00 - 17:00
  • Marți 08:00 - 17:00
  • Miercuri 08:00 - 17:00
  • Joi 08:00 - 17:00
  • Vineri 08:00 - 17:00
  • Sâmbătă 08:00 - 17:00

Adresă și contact:

str. Ion C. Brătianu nr. 14, mun. Iași, jud. Iași

Contactează:

Vezi telefon
    Arată-mi sugestii din Moldova:

Iți recomandăm în Iași următoarele locații :

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.