Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Încadrată în categoria bisericilor orășenești fortificate, locașul trece prin mai multe serii de reabilitări. Începutul secolului al XX-lea o găsește într-o stare soră cu ruina și datorită inginerului Virgil Hălăceanu este rectitorită. Însă acest secol avea să-i mai aducă și alte provocări, precum cutremurul din 1977. Astfel, au necesitat lucrări de restaurare și consolidare în anii '80.
Un aspect interesant îl reprezintă raportul cu grecii și rolul acestora pentru biserică. În '95 devine loc de întâlnire al Asociaţiei Studenţilor Greci din Iaşi, ajungând să o și renoveze. Între 2003-2006 este luată în custodie de Comunitatea Elenă din oraș, ulterior devenind paraclis al Catedralei Mitropolitane. În schimb, data de 25 martie a rămas ca zi de slujire în limba greacă.
În prezent este parohie, iar din 2011 în curtea bisericii funcționează un centru pentru vârstici.
Este un loc efervescent și merită să-l vezi și tu!
Timp mediu de vizitare
*30
Parcare:
cu plată
Program:
Adresă și contact:
str. Vovideniei nr. 5, mun. Iași, jud. Iași
Contactează:
Vezi telefonBiserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.
Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.
Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).
Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.
Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.
Zona de agrement Ciric este una dintre atracțiile cunoscute de la marginea orașului, ale cărei lucrări de amenajare au început în anii '60.