Esplanada Elisabeta ( Râpa Galbenă ) a fost construită în ultimii doi ani ai secolului al XIX-lea, ca efect al dezvoltării zonei după deschiderea gării.
Paradoxul e că până să devină unul dintre cele mai cunoscute locuri de promenadă din Iași era, dimpotrivă, o parte problematică. Aceasta din cauza izvoarelor Copoului care provocau alunecări frecvente de teren când curgeau spre Bahlui.
După inaugurarea sa din 1902 a devenit drumul de legătură dinspre Copou spre gară. Ulterior, în anii '20 s-a ridicat în apropiere un Cămin Cultural CFR. Cu această ocazie s-au efectuat o serie de lucrări de consolidare a esplanadei, care mai prezenta fisuri și era destul de instabilă.
Îi poartă numele Reginei Elisabeta, iar Râpa Galbenă a rămas de la vechea lutărie de unde olarii luau argilă galbenă. Un detaliu care-ți poate atrage atenția e că aici își dădeau întâlnire Mihai Eminescu și Veronica Micle.
Așadar, adaug-o în plan și ieși la o plimbare!
Timp mediu de vizitare
*30
Parcare:
fără plată
Program:
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.
Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.
Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).
Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.
Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.