Mănăstirea Frumoasa este unul dintre așezămintele monahale cele mai vechi și bogate istoric din Iași.
Deși înfățișarea actuală o are din 1839, povestea acesteia începe spre finele secolului al XVI-lea. Pe-atunci, hatmanul (căpitan al oastei) vremii, Balica Melentie, ridica o biserică închinată Muntelui Sinai. În 1718 domnitorul Radu Mihnea îi acordă statutul de mănăstire și trece în timp prin mai multe modificări la nivelul construcției.
Este reabilitată de domnitorul Grigore Ghica al II-lea în secolul al XVIII-lea. Tot în această perioadă își capătă și supranumele de „Frumoasa” datorită stilului renascentist al arhitecturii. De asemenea, aici funcționa un grandios complex cu fântâni arteziene, case domnești, o grădină măreață și un lac artificial.
În secolul al XIX-lea este reconstruită în stil ucrainean la inițiativa egumenului Ioasaf Voinescu. După legea secularizării din 1863 aici vor funcționa o cazarmă, un spital și o închisoare mililară. După o perioadă zbuciumată în care devine biserică de mir, abia în 2003 este reinstalată așezarea obștei de maici și statutul mănăstirii.
Chiar dacă până în 2021 trece printr-un proces de reabilitare, trebuie să se afle în planul tău!
Timp mediu de vizitare
*45
Parcare:
fără plată
Program:
Adresă și contact:
str. Radu Vodă nr. 1, mun. Iași, jud. Iași
Email:
frumoasa@mmb.roWebsite:
https://frumoasa.mmb.ro/Contactează:
Vezi telefonBiserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.
Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.
Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).
Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.
Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.