Mausoleul lui Vasile Alecsandri se găsește, la fel ca muzeul memorial, în localitatea natală a scriitorului - Mircești.
Ideea construirii capelei mortuare a fost lăsată de poet prin testament. Își dorea ca în curtea casei să fie ridicată o bisericuță unde să fie înmormântat. Deși această responsabilitate i-a lăsat-o soției, ea nu i-a putut împlini dorința și a donat Academiei Române o parte din grădină.
Astfel, mausoleul a fost proiectat abia la mijlocul anilor '20, de către Academie și Ministerul Culturii și Artelor. Aici se află mormântul poetului, alături de părinții și soția lui.
Din exterior pare să aibă un aer domnesc, dar în interior te lovești (din păcate) de un loc lăsat de izbeliște.
De-a lungul timpului nu a mai fost reabilitat, iar pereții sunt zgâriați și pictura afectată.
Cu toate acestea, merită chiar și să treci în fugă să vezi locul celui pe versurile căruia facem hora Unirii în fiecare an pe 24 ianuarie!
Timp mediu de vizitare
*30
Parcare:
fără plată
Program:
Adresă și contact:
sat Mircești, com. Mircești, jud. Iași
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.
Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.
Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).
Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.
Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.