Muzeul Unirii din Iași aparține de Palatul Culturii și este cunoscut pentru faptul că a fost reședința a doi unificatori: domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1820-1873) și regele Ferdinand (1865-1927). Primul a unit Principatele Române, Moldova și Țara Românească, în 1859 și al doilea a înfăptuit Marea Unire din 1918 a României Mari. Datorită faptelor celor două personalități muzeul poartă acest nume.
În anul 1959, cu ocazia celebrării centenarului primei uniri, muzeul este deschis vizitatorilor și apoi reabilitat.
Clădirea are un stil arhitectural neoclasic, iar interiorul este plin de eleganță, rafinament și gust. Inclusă pe lista monumentelor istorice în 1937 la inițiativa lui Nicolae Iorga, clădirea este apoi amenajată și avea denumirea de „Palatul Cuza-Vodă”.
În prezent găzduiește un patrimoniu generos din istoria modernă, de la diverse obiecte ce au aparținut unor mari personalități, până la piese de mobilier, cărți vechi și rare, costume, hărți sau fotografii.
Așa că, muzeul te așteaptă și pe tine să-l descoperi și să te bucuri de colecțiile sale!
Adaugi "Muzeul Unirii Iași" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 125 atracții turistice din Iași?
Nota oferita este pentru muzeu, pentru personal as da 1 stea. A fost cea mai plictisitoare vizita la un muzeu, au fost cei mai plictisiți și indolenți "muzeografi" pe care i-am întâlnit.
de la
Numarul Unu
Clădirea este monument istoric si a fost construită între 1800 -1806 si a fost proprietatea mai multor familii boieresti precum logofătul Costache Catargiu , hatmanul Constantinică Palade , spătarul Mihalache Cantacuzino-Pașcanu . A fost reședința domnească a lui Alexandru Ioan Cuza intre 1859-1862 , iar in perioada primului razboi mondial este resedinta Regelui Ferdinand . In anul 1959 , cu ocazia sărbătoririi centenarului Unirii Principatelor Române devine Muzeul Unirii .
de la
Gabriela Niculea
Foarte elegant muzeul, doamnele cam rigide cu purtatul mastic, dar ok per total
de la
Eduard Darvariu
Unul dintre cele mai frumoase muZee ale Iasiulu.
de la
Solomon Ovidiu
Merita din plin! Toate incaperile desi putine au farmec de epoca si sunt bine conservate dar si expuse. De mentionat ca o placuta pusa pe cladire pe care sa scrie numele edificiului ar indruma turistii ca au ajuns unde trebuie fara sa ma intrebe.
Intrare cu plată
12 lei/persoană
Tarife
6 lei - pensionari
3 lei - elevi, studenți și posesori card EURO 26
150 lei/ora - fotografiere fără bliț
200 lei/ora - fotografiere fără bliț în afara programului
250 lei/ora - filmare
500 lei/ora - filmare în afara programului
70 lei/ora - filmare în parcul muzeului
Gratis - preșcolari până în 7 ani, copii până în 18 ani pe perioada vacanțelor,
Câte zile ți-ai petrece în Iași?
Muzeul Unirii Iași este inclus în planul de călătorie
Arată-mi sugestii din Moldova:
Iași
Iți recomandăm în Iași următoarele locații :
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.
Conacul Carp din Țibănești
Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.
Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )
Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Biserica Dubălari ( 1803 )
Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).
Biserica Zlataust ( 1638 )
Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.
Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )
Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.