Palatul Sturdza de la Cozmeşti datează din anul 1816. A fost zidit la inițiativa vistiernicului Grigoraș Sturdza și proiectat în stil neogotic de arhitectul Iosif Demesovici.
Pe parcursul vremii clădirea este înălțată cu un etaj și aduse câteva modificări. Această propunere a fost concretizată la ordinul viitorului domnitor al Țării Moldovenești, Mihail Sturdza, care se va stinge din viață la Paris.Domeniul îi va rămâne ca moștenire fiului său din prima căsnicie, Grigorie Sturdza, alături de o moșie din Cristești.
După trecerea secolului al XIX-lea, palatul intră într-o degradare vizibilă. De asemenea, este transformat într-un centru pentru tinerii peste 18 ani din centrele de plasament. Aici sunt ajutați să-și croiască un rost atât în viața socială, cât și cea profesională.
Cu toate că și-a piedut din farmecul de odinioară, merită văzut chiar și în trecere.
Timp mediu de vizitare
Program:
Se poate vizita Non-Stop doar la exterior pentru că momentan, la interior își desfășoară activitatea centrul de plasament pentru tinerii peste 18 ani.
Adresă și contact:
sat Cozmești, com. Stolniceni-Prăjescu, jud. Iași
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.
Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.
Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).
Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.
Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.