Universitatea Alexandru Ioan Cuza păstrează o moștenire culturală de peste un secol, fiind recunoscută atât pe plan local, cât și național. Prestigiul primei instituții de învățământ superior din țară a biruit deceniile și a rămas la fel până în prezent.
A fost întemeiată în jurul anului 1860 la inițiativa domnitorului căruia îi și poartă numele, iar construirea clădirii s-a efectuat spre finele secolului al XIX-lea.
A fost proiectată de arhitectul Louis Blanc, combinând stilul baroc cu cel clasic. La inaugurarea acesteia au fost prezente capetele încoronate ale vremii, regele Carol I, respectiv regina Elisabeta.
Atracția principală este Sala Pașilor Pierduți, pictată de Sabin Bălașa, aflată în corpul A al Universității.
De asemenea, acesta este locul de unde a început istoria instituției și merită să se afle și în planul tău de călătorie. Așadar, hai să vezi și tu cea mai statornică universitate românească!
Timp mediu de vizitare
Parcare:
fără plată
Program:
Universitatea se poate vizita non-stop pe exterior.
Adresă și contact:
Bulevardul Carol I, Nr. 11, mun. Iaşi, jud. Iași
Email:
contact@uaic.roWebsite:
http://www.uaic.ro/Contactează:
Vezi telefonBiserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.
Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.
Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).
Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.
Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.