Schitul Boureni dăinuie din 1657, însă primul locaș din sat datează din secolul al XIV-lea.
Biserica Sfinții 40 de Mucenici din Iași a fost construită în 1760 și ctitorită de hatmanul Vasile Roset alături de soția sa, Safta.
Biserica „Sfântul Nicolae” din Aroneanu este ceea ce a mai rămas până în prezent dintr-un întreg complex mănăstiresc din perioada medievală.
Biserica Albă din Iași a fost zidită în 1750 pe locul unui vechi locaș ( ridicat în 1667 ) și ctitorită la inițiativa preotului Velișcu.
Biserica Toma Cozma moștenește numele primului său ctitor, cunoscut boier ieșean, fiind zidită în zorii secolului al XIX-lea.
Biserica Buna Vestire este ctitorită în 1816 de vornicul Ioan Tăutu și soția sa, fiind ridicată în apropierea unui vechi locaș din lemn, ce era cunoscut ca „Blagoveștenia”.
Mănăstirea Bârnova este o altă ctitorie a domnitorului Miron Barnovschi - Movilă, zidită în 1629.
Mănăstirea Hlincea este ctitorită de fiica domnitorului Petru Șchiopul ( domnița Maria ) în jurul anului 1587, iar acesta o închină ulterior Muntelui Athos.
Punctul muzeal „G. Ibrăileanu” din Târgu Frumos funcționează în clădirea Casei de Cultură, fiind un alt obiectiv al Muzeului Național al Literaturii Române din Iași.