Fortul 13 Jilava face parte din cele 18 forturi construite în jurul Bucureștiului, la ordinul Regelui Carol I. Acestea au fost realizate în perioada 1870-1890, cu rol de apărare împotriva atacurilor turcești. Sistemul a fost proiectat de generalul belgian Henry Alexis Brialmont alături de căpitanul Ioan Clucer. La început, până în anul 1907, Fortul 13 era locul unde se depozitau munițiile și unde era garnizoana militară. Ulterior devine închisoare subordonată Armatei, lucru care durează până în 1948. În acest răstimp sunt închiși primii deținuți politici din Partidul Comunist și sunt împușcați 64 de membri ai Mișcării Legionare. Când ajunge în administrația Direcţiei Generale a Penitenciarelor, locul se transformă într-un coșmar pentru deținuții ce erau aduși aici. Jilava a fost una dintre cele mai crude unelte comuniste care a torturat numeroși intelectuali, preoți, oameni politici, femei sau minori. 23 august 1944- iulie 1967 este perioada în care penitenciarul a fost folosit de vechiul regim. Ultimii deținuți au fost cei de la Revoluția din 1989. Actualmente, o parte din el a fost amanajat ca muzeu comemorativ în cinstea celor care și-au dat viața aici și merită vizitat, chiar dacă în acest loc încă zace o energie sau o stare de suferință aproape palpabilă!
Pentru a vizita Fortul 13 trebuie să faceți o cerere către conducerea Penitenciarului Jilava, așa că, hai să-l vezi!
Timp mediu de vizitare
*60
Program:
Adresă și contact:
str. Sabarului nr. 1, sat Jilava, com. Jilava, jud. Ilfov
Website:
https://www.facebook.com/fortul13/Parcul Central din Turnu Măgurele este locul unde aleg să se plimbe cei mai mulți locuitori ai orașului, fiind în același timp și una dintre atracțiile acestuia.
Cetatea medievală Turnu este situată în apropierea municipiului Turnu Măgurele.
Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” (27 iulie) din Siliştea-Gumeşti este unul dintre cele mai cunoscute așezăminte monahale pe pe întreg cuprinsul județului Teleorman.
Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” (29 iunie) este un alt locaș impozant din Alexandria și datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea.
Aria naturală și lacul Suhaia formează împreună o adevărată rezervație unde și-au făcut cuib o mulțime de păsări.
Mănăstirea Coșoteni poartă hramul „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” (26 octombrie) și datează din secolul al XVII-lea.
Opera Națională București a fost ridicată în anul 1953 și reprezintă una dintre instituțiile simbolice ale culturii din capitală.
Hanul lui Manuc este mai vechi decât Hanul cu tei, fiind construit în 1808 în stilul fortărețelor, în apropiere de Curtea Domnească.
Hanul cu Tei este un alt obiectiv specific Bucureștiului de altădată.
Parcul Cişmigiu mai este cunoscut și ca Grădina Cișmigiu, fiind unul dintre cele mai distinse și faimoase locuri unde pe vremuri obișnuiau să vină cei înstăriți.
Mănăstirea Stavropoleos se află în Centrul Vechi al Bucureștiului, iar biserica este reprezentativă pentru stilul arhitectural brâncovenesc.
Muzeul Național de Artă al României se numără printre cele mai prestigioase instituții de cultură ale țării, fiind în același timp cel mai mare muzeu de artă din România.