înapoi

Mănăstirea Căldărușani

Mănăstirea Căldărușani se află pe malul lacului omonim, fiind unul dintre cele mai vechi așezăminte atât ale județului Ilfov, cât și ale Munteniei.

Ctitorie a domnitorului Matei Basarab, aceasta a fost zidită în prima jumătate a secolului al XVII-lea, după modelul de cetate, pe locul unde înainte fusese un schit din lemn. Asta presupunea așezarea următoare: biserica în centru, înconjurată cu ziduri de apărare, chiliile pe margine și clopotnița la intrare.

După ce începe să se deterioreze în timp, în secolul al XVIII-lea domnitorul Alexandru Ipsilanti hotărăște să o lase în grija cuviosului Filaret pe viață. În perioada lui s-au desfășurat lucrări de rezidire, fiind astfel considerat al doilea ctitor al bisericii.

Este reparată și reabilitată de mai multe ori în decursul timpului și poartă hramul Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de mir (26 octombrie).

Pe la jumătatea secolului al XIX-lea biblioteca de aici era una dintre cele mai renumite, căci deținea bogate colecții de manuscrise tipărite la mănăstirile din Țara Românească.

De asemenea, icoanele de secol XVIII sau pictate de Nicolae Grigorescu și diversele obiecte bisericești îmbogățesc colecția valoroasă a locașului.

Așadar, adaugă-l și tu în plan!

Adaugi "Mănăstirea Căldărușani" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 14 atracții turistice din Ilfov?
45min

Timp mediu de vizitare

*45

Program:

  • Duminică 08:00 - 20:00
  • Luni 08:00 - 20:00
  • Marți 08:00 - 20:00
  • Miercuri 08:00 - 20:00
  • Joi 08:00 - 20:00
  • Vineri 08:00 - 20:00
  • Sâmbătă 08:00 - 20:00

Adresă și contact:

șos. Mânăstirea Căldărușani, sat Lipia, com. Gruiu, jud. Ilfov

    Arată-mi sugestii din Muntenia:

Iți recomandăm în Teleorman următoarele locații :

Parcul Central din Turnu Măgurele

Parcul Central din Turnu Măgurele

Parcul Central din Turnu Măgurele este locul unde aleg să se plimbe cei mai mulți locuitori ai orașului, fiind în același timp și una dintre atracțiile acestuia.

Cetatea medievală Turnu

Cetatea medievală Turnu

Cetatea medievală Turnu este situată în apropierea municipiului Turnu Măgurele.

Mănăstirea Sfântul Pantelimon din Siliștea-Gumești

Mănăstirea Sfântul Pantelimon din Siliștea-Gumești

Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” (27 iulie) din Siliştea-Gumeşti este unul dintre cele mai cunoscute așezăminte monahale pe pe întreg cuprinsul județului Teleorman.

Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” (29 iunie) este un alt locaș impozant din Alexandria și datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea.

Aria naturală și lacul Suhaia

Aria naturală și lacul Suhaia

Aria naturală și lacul Suhaia formează împreună o adevărată rezervație unde și-au făcut cuib o mulțime de păsări.

Mănăstirea Coșoteni

Mănăstirea Coșoteni

Mănăstirea Coșoteni poartă hramul „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” (26 octombrie) și datează din secolul al XVII-lea.

Iți recomandăm în București următoarele locații :

Spectacol la Opera Națională București

Spectacol la Opera Națională București

Opera Națională București a fost ridicată în anul 1953 și reprezintă una dintre instituțiile simbolice ale culturii din capitală.

Hanul lui Manuc

Hanul lui Manuc

Hanul lui Manuc este mai vechi decât Hanul cu tei, fiind construit în 1808 în stilul fortărețelor, în apropiere de Curtea Domnească.

Hanul cu Tei

Hanul cu Tei

Hanul cu Tei este un alt obiectiv specific Bucureștiului de altădată.

Parcul Cişmigiu

Parcul Cişmigiu

Parcul Cişmigiu mai este cunoscut și ca Grădina Cișmigiu, fiind unul dintre cele mai distinse și faimoase locuri unde pe vremuri obișnuiau să vină cei înstăriți.

Mănăstirea Stavropoleos

Mănăstirea Stavropoleos

Mănăstirea Stavropoleos se află în Centrul Vechi al Bucureștiului, iar biserica este reprezentativă pentru stilul arhitectural brâncovenesc.

Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Național de Artă al României se numără printre cele mai prestigioase instituții de cultură ale țării, fiind în același timp cel mai mare muzeu de artă din România.