Mănăstirea Cernica este un așezământ monahal care este inclus în categoria monumentelor istorice ale județului Ilfov. Înconjurat de lacul cu același nume, locașul datează din zorii secolului al XVII-lea, când vornicul Cernica Știrbei iniția împreună cu soția sa, doamna Chiajna, primele lucrări de zidire a unui schit de călugări. În mijlocul ostrovului biserica avea să întâmpine vicisitudinile vremii și ale istoriei. Astfel că, între 1751-1781, din cauza ciumei, așezământul este părăsit. Ulterior este reconstruită și reînființată obștea monahală de Starețul Gheorghe. Apoi, în timpul starețului Calinic (1820-1850), care avea să fie numit episcop de Râmnicu Vâlcea, cunoaște o perioadă supremă de înflorire. Locașul reabilitat în formă de cetate și împrejmuit cu zid, trapeza și biblioteca sunt inițiate de el. Din cadrul mănăstirii mai fac parte două biserici: Sfântul Nicolae și Sfântul Lazăr, ostroavele purtând numele locașului pe care-l adăpostesc. În plus, muzeul, cele două case memoriale sau biblioteca îmbogățesc ansamblul mănăstirii. Mai are parte de restaurări în secolul al XX-lea și poartă hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” şi „Sfântul Ierarh Calinic” (fostul stareț).
Așadar, adaugă și tu în plan acest obiectiv!
Timp mediu de vizitare
*45
Program:
Adresă și contact:
str. Mănăstirii Cernica nr. 16, orașul Pantelimon, jud. Ilfov
Email:
manastirea.cernica@yahoo.roContactează:
Vezi telefonParcul Central din Turnu Măgurele este locul unde aleg să se plimbe cei mai mulți locuitori ai orașului, fiind în același timp și una dintre atracțiile acestuia.
Cetatea medievală Turnu este situată în apropierea municipiului Turnu Măgurele.
Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” (27 iulie) din Siliştea-Gumeşti este unul dintre cele mai cunoscute așezăminte monahale pe pe întreg cuprinsul județului Teleorman.
Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” (29 iunie) este un alt locaș impozant din Alexandria și datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea.
Aria naturală și lacul Suhaia formează împreună o adevărată rezervație unde și-au făcut cuib o mulțime de păsări.
Mănăstirea Coșoteni poartă hramul „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” (26 octombrie) și datează din secolul al XVII-lea.
Opera Națională București a fost ridicată în anul 1953 și reprezintă una dintre instituțiile simbolice ale culturii din capitală.
Hanul lui Manuc este mai vechi decât Hanul cu tei, fiind construit în 1808 în stilul fortărețelor, în apropiere de Curtea Domnească.
Hanul cu Tei este un alt obiectiv specific Bucureștiului de altădată.
Parcul Cişmigiu mai este cunoscut și ca Grădina Cișmigiu, fiind unul dintre cele mai distinse și faimoase locuri unde pe vremuri obișnuiau să vină cei înstăriți.
Mănăstirea Stavropoleos se află în Centrul Vechi al Bucureștiului, iar biserica este reprezentativă pentru stilul arhitectural brâncovenesc.
Muzeul Național de Artă al României se numără printre cele mai prestigioase instituții de cultură ale țării, fiind în același timp cel mai mare muzeu de artă din România.